Úterý, 19. března 2024

Zápis detergentů klasifikovaných jako nebezpečné do systému CHES (CHLaP)

Zákon nestanoví zvláštní opatření v případě, že je na trh uváděn detergent, který má nebezpečné fyzikálně chemické vlastnosti nebo nebezpečné vlastnosti ovlivňující zdraví (dále jen "nebezpečný detergent").

Zápis detergentů klasifikovaných jako nebezpečné do systému CHES (CHLaP)

V takovém případě by byla osoba zodpovědná za uvedení nebezpečného detergentu povinna splnit svou informační povinnost jak podle odst. 1 nebo 2 zákona, tak i podle odst. 3 nebo 4 zákona.

Informační systém tuto situaci řeší možností podat pouze jedno oznámení pro nebezpečný detergent (v informačním systému se ve výběru typu oznámení zvolí možnost "detergent klasifikovaný jako nebezpečný z hlediska fyzikálně chemických vlastností a jeho vlivu nalidské zdraví").

Dle metodického pokynu Ministerstva zdravotnictví k vyhlášce č. 61/2013 Sb.,o rozsahu informací poskytovaných o chemických směsích, které mají některé nebezpečné vlastnosti, a o detergentech poskytne výrobce nebezpečného detergentuinformace jako dovozce nebo následný uživatel podle §22 odst. 1 chemického zákona.Distributor detergentu poskytne rozsah informací z bezpečnostního listu podobně jako dodavatel nebezpečné směsipodle §22 odst. 2 chemického zákona. Do části týkající se chemického složení se uvede jak informace z bezpečnostního listu o nebezpečných složkách, tak výčet složek z uveřejněného datového listu.

Informace se poskytují elektronicky prostřednictvím informačního systému Chemické směsi - CHES, který je dostupný on-line na http://ozn.mzcr.cz. Vstup do systému je umožněn pouze registrovaným uživatelům se sídlem na území EU.

Ing. Martina Stoszková, GRACILIS s.r.o.

www.gracilis.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů