Sobota, 27. dubna 2024

Věčné chemikálie v sobě mají i vrcholní politici. Prokázal to celoevropský test, který v ČR realizovala Arnika

Věčné chemikálie v sobě mají i vrcholní politici. Prokázal to celoevropský test, který v ČR realizovala Arnika

Díky sérií testů evropských politiků je to jasné - látky ze skupiny PFAS mají ve svém těle všichni Evropané. I politici, kteří rozhodují o tom, jestli je budeme do životního prostředí dále vypouštět.

Testování, které v Evropském parlamentu organizoval Evropský úřad pro životní prostředí (EEB) a organizace ChemSec podstoupili mimo jiné tři místopředsedové Evropské komise, eurokomisař pro životní prostředí, šéfka Evropské agentury pro životní prostředí a devět poslanců a poslankyň Evropského parlamentu pocházejících z různých evropských zemí. Byli testováni na přítomnost třinácti látek skupiny PFAS v jejich tělech. Více než polovina z nich byla nalezena, a to PFOA, PFNA, PFDA, PFUnDA, PFHxS, PFHpS a PFOS. I když jsou některé z těchto látek už dnes zakázány, dále se objevují jak v životním prostředí, tak v tělech zvířat a lidí. Ve společné tiskové zprávě organizace upozorňují, že hladiny věčných chemikálií u vrcholných politiků se nijak výrazně neliší od průměrné expozice Evropanů. Testy tedy ukazují, že vůči přítomnosti PFAS není imunní nikdo, ani vysoce postavení evropští úředníci.
V Česku organizovala testování politiků Arnika, která bezplatný test na přítomnost látek PFAS v organismu zařídila například pro ministra životního prostředí Petra Hladíka, kandidáty do europarlamentu Danuši Nerudovou či Jana Farského a europoslance Marcela Kolaju, Mikuláše Peksu a Markétu Gregorovou. Ta svou účast v osvětové kampani komentuje: ,,Jsem ráda, že jsem se díky Arnice mohla dozvědět víc o tzv. věčných chemikáliích, na jejichž zákazu nyní Evropská unie pracuje. Využila jsem nabídky a nechala se sama otestovat - a některé z těchto nebezpečných látek se v mé krvi opravdu našly, byť naštěstí v nižších koncentracích, než je průměr v evropské populaci. S kolegy v Evropském parlamentu jsme v minulém roce podpořili zákaz těchto látek v potravinových obalech. Věřím, že další budou následovat, až zbydou jen ty chemikálie, u nichž se důvodně prokáže jejich nenahraditelnost."
Spolu s europoslankyní Gregorovou se výsledek svých testů rozhodla sdílet i odbornice na toxické látky ve spotřebním zboží Karolína Brabcová a autorka četných průzkumů a studií Arniky o přítomnosti PFAS ve výrobcích i prostředí Jitka Straková. "V mé krvi se našly 4 z 13 analyzovaných látek a v nižších koncentracích než třeba u eurokomisařů či europoslanců z jiných zemí. Přesto mám v sobě látky, z nichž některé jsou již více než 10 let zakázány. To dokazuje, že tyto látky se do nás budou dostávat ještě mnoho let poté, co se dostanou do životního prostředí. A spousta ostatních věčných chemikálií PFAS ještě není zakázána. Takže každý další výrobek s jejich obsahem přispěje k zátěži životního prostředí a pravděpodobně i budoucích generací. To bychom neměli připustit." hodnotí výsledky testů Karolína Brabcová. "Několik látek PFAS se nalezlo i v mé krvi. Vzhledem k tomu, že jsem v současnosti těhotná a dobře vím, že se PFAS přenášejí placentou k mému dítěti, tak mě zjištění znepokojuje. Vadí mi především fakt, že i přes mé odpovědné chování není v mé moci uchránit mé ještě nenarozené dítě koktejlu PFAS. I proto, že vnímáme tragédii dědictví PFAS pro další generace, snažíme se v Arnice odbornými argumenty a občanskými výzvami přispět k zákazům použití PFAS. Doufáme, že evropští politici náš apel vyslyší," sdílí svoje znepokojení Jitka Straková.
Už nedávná studie Arniky, která prokázala přítomnost zvýšeného množství zakázanou kyselinou PFOA v dětských bundách, ukázala, že látky skupiny PFAS se uvolňují z oblečení a jsou proto stále nebezpečné. Díky tomu, že se v přírodě nerozkládají, říká se jim věčné chemikálie a také tichá hrozba pro veřejné zdraví. Chemické látky PFAS jsou spojovány s řadou závažných zdravotních problémů, včetně rakoviny, neplodnosti, vrozených vad a narušení imunitního systému. "PFAS - stopy perfluorovaných látek kontaminují všechno živé. Najdeme je v každém z nás. Já, Jitka i Markéta je máme v sobě, byť naštěstí v nižších koncentracích, než je průměr u evropských občanů. Varující je, že nejvíce máme všechny látky známé jako Perfluorooktansulfonát (PFOS), která byla zakázána již v roce 2010. Způsobují zdravotní komplikace jako zvýšené riziko onemocnění štítné žlázy a jsou dávány do souvislosti se vznikem rakoviny varlat či ledvin či např. leukémie u dětí, jejichž matky byly vystaveny vyšším dávkám těchto látek." dodává Brabcová.
Arnika již léta upozorňuje na problém znečištění těmito látkami. Najdeme je v teflonu, v kosmetice, v lyžařských voscích či ve voděodolném oblečení do přírody. Řada studií ukazuje, že kumulování věčných chemikálií v životním prostředí může být vážným zdravotním problémem budoucnosti. Mnoho firem toto nebezpečí samo chápe a sami změnili technologii výroby, aby jejich produkt neobsahoval škodlivé látky. Arnika chce tento trend podpořit a omezit používání těchto látek zejména ve spotřebním zboží v rámci evropské legislativy.
Bohužel členské státy EU nyní váhají s podporou zákazu PFAS alespoň v potravinových obalech, který odsouhlasil i Evropský parlament. Arnika podepsala dopis s ostatními nevládními organizacemi žádající podporu rozhodnutí EP.
Spotřebitelé pak mohou podepsat evropskou výzvu za zákaz těchto látek. Toxic-free Europe now! | WeMove Europe.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů