Úterý, 30. dubna 2024

Soud v Brně uložil za nevhodné uložení tun fosforu muži 20 měsíců vězení

Soud v Brně uložil za nevhodné uložení tun fosforu muži 20 měsíců vězení

Krajský soud v Brně dnes v případu nevhodného uložení 19 tun nebezpečného bílého fosforu potrestal obžalovaného muže 20 měsíci vězení, dva další podmíněnými a peněžitými tresty. Tresty dal i dvěma firmám. Fosfor byl uložený v sudech v areálu v Rajhradě na Brněnsku mimo jiné v blízkosti tamní střední školy, nádraží a rodinných domů. Obžalované soud trestal za neoprávněné nakládání s odpady a obecné ohrožení, hrozilo jim až osm let vězení. Částečně se doznali. Bílý fosfor je nebezpečná látka, na vzduchu se může samovolně vznítit. Rozsudek není pravomocný, všechny strany si ponechaly lhůtu pro možné odvolání.

"Soud má za to, že skutek, jak bylo čteno, byl prokázán. Ve většině bodů obžalovaní také prohlásili vinu," poukázala předsedkyně senátu Dita Řepková.

Soud se případem začal zabývat loni v polovině listopadu, od té doby se uskutečnilo několik jednacích dní. Podle státního zástupce Roberta Hanuše obžalovaní Rudolf Mazánek a Jan Chovanec z firmy Ekotermex v roce 2020 sjednali obchodní transakci s bílým fosforem s firmou Stephane Corp., kterou v této věci zastupoval Petr Jaroš. Šlo zhruba o 200 sudů s 19 tunami bílého fosforu, které Jaroš umístil v Rajhradě v areálu v běžné zástavbě.

Podle obžaloby si Jaroš přitom byl vědom toho, co v přebíraných sudech je. Mazánek s Chovancem se podle obžaloby snažili zbavit nebezpečné látky už dříve, část původního množství předali dvěma firmám zpracovávajícím odpady. Těm ale zatajili, že jde o nebezpečný odpad, v obou případech se pak fosfor vznítil. Podle žalobce tak dvojice ohrozila zaměstnance daných firem i okolí. Jaroše muži oslovili poté, co se látky jinak zbavit nedokázali. I za tyto skutky soud muže trestal.

Soud Jarošovi uložil 20 měsíců vězení, jde o souhrnný trest, muž byl v minulosti potrestán i za jiný trestný čin. Muži soud uložil i zákaz činnosti ve vedoucích funkcích na pět let. Chovancovi soud uložil 30 měsíců vězení podmíněně odložených na 48 měsíců, také peněžitý trest 100.000 korun. Mazánek odešel od soudu s trestem 30 měsíců podmíněně odloženým na 40 měsíců a peněžitým trestem 150.000 korun. Firmě Ekotermex soud uložil peněžitý trest milion korun, společnosti Stephane Corp., která je v likvidaci, zákaz činnosti v oboru na deset let. Dohromady mají také zaplatit ČR, respektive policii, jako náhradu škody za likvidaci 11 milionů korun.

"S rozsudkem jsem spokojený zhruba tak na 80 procent. Ponechal jsem si lhůtu, abych nějakým způsobem posoudil úpravy stran právní kvalifikace a hodnocení skutků, a pak se rozhodnu, jestli si podám odvolání," uvedl žalobce Hanuš.

Jaroš stejně jako ostatní v některých bodech vinu přiznal, v případě Rajhradu ale uvedl, že fosfor byl uložený bezpečně. "Byl hermeticky uzavřený v sudech, kdy dvě třetiny obsahu tvořila voda, aby nedošlo k zahoření, sudy byly s pojistkou. Prostor byl ohraničený, nesvítilo na něj slunce," popsal už dříve. Přiznal, že areál nebyl zkolaudovaný pro skladování nebezpečných odpadů. Uvedl však, že fosfor přebíral jako surovinu k dalšímu využití, ne jako odpad, v plánu měl s fosforem obchodovat dál, dodal.

Vinu v některých bodech dříve přiznali také Mazánek s Chovancem, ohledně Rajhradu ale prý nevěděli, kde bude fosfor uskladněný. Podle Mazánka převzali v roce 2019 celkem 56 tun bílého fosforu jako odpad k likvidaci. "Začali jsme ho likvidovat, ale měli jsme omezené provozní kapacity. Není tak pravda, že bychom z té transakce chtěli mít ekonomický prospěch, ale stály za tím právě omezené provozní kapacity," uvedl už dříve obžalovaný. V té době totiž firma začala likvidovat i nebezpečný zdravotnický odpad vznikající při koronavirové pandemii a podle Mazánka na likvidaci bílého fosforu kapacity nestačily. Jarošovi nicméně Ekotermex v transakci vykázal bílý fosfor ne jako odpad, ale jako technický fosfor.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů