Středa, 24. dubna 2024

TOP vodouředitelné nemoci a jak se jim vyhnout

Zatímco vodouředitelné onemocnění jsou vážnější problém v rozvojových zemích, stále představují hrozbu i ve vyspělých státech...

TOP vodouředitelné nemoci a jak se jim vyhnout

Jsou způsobeny kontaminací vody, která zahrnuje celou řadu patogenních mikroorganismů, které mohou poškodit lidské zdraví.

Například ve Spojených státech se každoročně vyskytuje asi 23 vodouředitelných ohnisek nákazy, s počtem 4,600-9,300 postižených lidí každý rok. Naštěstí většina z těchto případů není fatální, i když EPA uvádí, že šest lidí v průměru ročně zemře v USA v důsledku chorob přenášených vodou.

Vlivem stárnoucí infrastruktury a zvýšenému počtu poruch potrubí, vlivem záplav způsobujících znečištění lokálních zdrojů vody, může vzniknout riziko znečištění pitné vody a následněse objeví výstrahy o použití vody pouze po převaření. Ti, kteří doma nemají zařízení pro UV dezinfekci vody,mohou být ponecháni, aby bojovali o vodu v systému náhradního zásobování nebo o vodu balenou v obchodě.

Vodouředitelné nemoci

Některé z nejběžnějších mikroorganismů, které se podílejí na onemocněních z vody, jsou:

  • Bakterie: Patří mezi cholerou a břišnímu tyfem, které byly vážné problémy v 19-tém a na počátku 20-tého století. Tyto hrozby účinně odstranila dezinfekce vody chlórem ve veřejném zásobování vodou.
  • Prvoci: obvyklé vodouředitelné nečistoty zahrnující giardiasis, cryptosporidióza a amébová úplavice
  • Viry: zahrnují virové gastroenteritidy

V 21-tém století, nejběžnější typy ohnisek onemocnění z vody zahrnují prvoky Giardia a Cryptosporidium. Tyto druhy mají tendenci dobře prospívat, protože jsou schopny přežívat ve studené vodě a vyžadují velmi nízké dávky k infikování člověka. Jsou také velmi odolné vůči tradičním chemické dezinfekcipoužívané ve veřejných vodovodech.

Jak zabránit vodou ředitelným onemocněním

Buďte si vědomi kvality vaší vody, zejména pokud máte slabý imunitní systém

Vypuknutí chorob přenášených vodou může být velmi závažné pro lidi ve společnosti, kteří mají oslabený imunitní systém. Závažné reakce na onemocnění z vody mohou mít staršílidé, nebo osoby s chronickým onemocněním, s oslabeným imunitním systémem. Pokud vy nebo vaše rodina trpí slabým imunitním systémem, zvažte instalaci filtračního systému zahrnující UV dezinfekce vody přímo ve vašem domě.

2 převařit vodu, nebo použít filtrační systém

Pokud pijete vodu z veřejného vodovodu s rizikem výskytu kontaminace, je velmi důležité vodu uvést do varu a vařit alespoň jednu minutu,než ji budetekonzumovat. Ne vždy, je však převaření vody efektivní a zničí všechny nečistoty. U velmi znečištěné vody doporučujeme vyřešit filtraci pomocí filtračního zařízení využívajícího reverzní osmózy, která odstraňuje většinu kontaminujících látek na buněčné úrovni a filtruje vodu pomocí polopropustné membrány. Reverzní osmózaodstraní většinu běžných vodou ředitelné znečišťujících látek, stejně jako olovo, fluorid a TDS (celkový obsah rozpuštěných látek). U reverzní osmózy je důležité vybrat zařízení, které po filtraci vrací zpět do vody zdraví prospěšné minerály.

Nepředpokládejte, že balená voda je lepší než voda z kohoutku

Pamatujte si: Voda z vodovodu musí splňovat určité parametry, které u balené vody nemusí být uváděny. Balená voda má také datum použitelnosti, a většinou je několikanásobně dražší ve srovnání s filtrovanou vodou z vodovodu nebo z vlastního zdroje.Ideálním zařízením pro filtracipitné vody jsou CARBON filtry, které pracují na bázi aktivního uhlí (GAC - Granular Activated Carbon).

I když znečištění vody je stále s námi, s řádnou opatrností a použitím vysoce kvalitních zařízení pro filtraci vody, se můžeme všichni těšit z čistší, zdravějšía kvalitnější vody v našich domovech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů