Pátek, 26. dubna 2024

Do ochrany přírody Vysočiny šlo loni 1,37 mld. Kč, nejvíc za léta

Do ochrany přírody Vysočiny šlo loni 1,37 mld. Kč, nejvíc za léta

Na zlepšení životního prostředí na Vysočině vydaly v minulém roce obce a podnikatelé přes 1,37 miliardy korun. Byla to nejvyšší částka za několik let, v meziročním porovnání se zvýšila o 1,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které nyní zveřejnil Český statistický úřad. Nejdražší byly stavby kanalizací a čistíren odpadních vod dotované hlavně Evropskou unií. Další takové projekty byly zahájeny v letošním roce.

Město Jihlava začalo letos v srpnu rekonstruovat a dostavovat kanalizační síť. Stavební práce za 138 milionů Kč potrvají 1,5 roku, unie na ně poskytne 92 milionů Kč. V Pelhřimově pracují dělníci od loňského podzimu na modernizaci čistírny odpadních vod za více než 220 milionů Kč. Tato investice je důležitá i proto, že město s 16.000 obyvateli a velkými výrobními závody leží v povodí řeky Želivky tekoucí do vodárenské nádrže Švihov, z níž bere pitnou vodu přes milion lidí.

Díky čerpání dotací z evropských fondů se investice do ochrany životního prostředí na Vysočině pohybovaly kolem 1,3 miliardy Kč i v letech 2011 a 2012. Ale v roce 2009 plynulo na tento účel jen necelých 600 milionů Kč. Peníze na území Vysočiny vydávají místní investoři a také subjekty, které mají sídlo v jiném kraji.

Investoři z Vysočiny zaplatili minulý rok za ochranu krajiny 950 milionů Kč. Kvůli lepšímu čištění odpadních vod vydali 696 milionů Kč, opatření na ochranu ovzduší je stály 165 milionů Kč a dalších 64 milionů Kč investice do nakládání s odpady.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů