Pátek, 29. března 2024

Ochrana hlásných profilů ČHMÚ

Ochrana hlásných profilů ČHMÚ

V nejbližší částce Věstníku Ministerstva životního prostředí (dále jen ,,MŽP") bude zveřejněno společné stanovisko dotčených odborů MŽP a Ministerstva zemědělství směřující k ochraně hlásných profilů Českého hydrometeorologického ústavu (dále jen ,,ČHMÚ").

Hlásné profily tvoří základ pro výkon předpovědní a hlásné služby podle § 73 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů. Hlásné profily na tocích jsou rozděleny do tří kategorií A, B a C.

Naprostou většinu hlásných profilů kategorie A a B provozuje ČHMÚ nebo správci povodí. Funkčnost hlásných profilů, resp. vodoměrných stanic, může být významně ovlivněna výstavbou vodních děl v blízkém okolí, která ovlivňují charakter proudění v místě stanice (např. jezy a malé vodní elektrárny).

Stanovisko metodicky vede vodoprávní povolující vodní díla, která by mohla mít vliv na funkci vodoměrných stanic, k tomu, aby přizvaly v rámci vedeného vodoprávního řízení ČHMÚ, jakožto účastníka řízení a specifikuje vzdálenosti, ve kterých mohou povolovaná vodní díla ovlivnit funkci hlásných profilů.

Budou-li povolovány v blízkosti hlásného profilu (tj. v rozsahu stanoveného záplavového území Q100 ve vzdálenosti do 0,5 km proti proudu a do 3 km po proudu) obecné stavby nebo prováděny terénní úpravy, které mohou mít vliv na funkci vodoměrných stanic, mají vodoprávní úřady vydat k probíhajícímu stavebnímu řízení souhlas podle § 17, popř. závazné stanovisko podle § 104 odst. 9 vodního zákona, přičemž si vyžádají vyjádření ČHMÚ.

Autor: Mgr. Veronika Vytejčková,

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů