Úterý, 19. března 2024

Senát vrátil Sněmovně novelu o ochraně půdního fondu

Senát vrátil Sněmovně novelu o ochraně půdního fondu

Senát vrátil Sněmovně novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Senát na návrh dvou svých výborů doporučil mimo jiné, aby se poplatky za vynětí půdy ze zemědělského fondu neplatily nejen kvůli stavbě státních, ale i krajských a obecních komunikací. Novela především snižuje platby za vynětí půdy z fondu a zavádí výjimky z plateb odvodů pro dopravní nebo průmyslové stavby v průmyslových zónách.

Vláda chtěla osvobodit jen stavby komunikací ve vlastnictví státu. Senátor Radko Martínek (ČSSD) prohlásil, že zatímco za vynětí půdy pro silnice státu by se neplatilo, obce a kraje by platit musely, což by podle něj znemožnilo stavby obchvatů malých měst a obcí. Ministerstvo hájilo úlevu jen pro státní silnice s tím, že tato změna má za cíl zabránit pouze tomu, aby stát platil sám sobě.

Senát navrhl také posílit roli územních plánů při rozhodování o poplatcích. Podle senátního návrhu nebude zapotřebí souhlas úřadů k vynětí půdy, pokud půjde o pozemky určené podle územního plánu například pro stavbu bydlení v zastavitelné ploše. Souhlas nebude třeba ani u staveb občanské vybavenosti na takovýchto pozemcích. V případě výjimky z plateb odvodů pro dopravní nebo průmyslové stavby v průmyslových zónách senátoři chtějí, aby se nevztahovala jen na stavby schválené do konce loňského roku. Nová pravidla by se podle Senátu měla vztahovat i na pozemky, v jejich případě už byla vydána územní rozhodnutí, ale zatím nebyly vyjmuty z půdního fondu.

Novela je především reakcí na zvýšení poplatků za vynětí ze zemědělského půdního fondu v roce 2011. Tehdy se platby za vynětí půdy zvýšily kvůli masivní výstavbě solárních elektráren a možným záborům zemědělské půdy. Podle vlády se tím ale zkomplikovaly některé investice.

Nově mají být zachovány současné základní sazby odvodů za vynětí. U půdy nejvyšší bonity se nově nebudou koeficienty ekologické váhy sčítat, ale použije se jedna nejvyšší hodnota. Cena za vynětí půdy se tak v ČR srovná s okolními členskými státy EU. Mírně zvýšit se mají platby za vynětí nejméně hodnotné půdy čtvrté a páté kategorie.

Ministr životního prostředí Richar Brabec (ANO) řekl, že poplatek v případě průmyslových zón klesne na 160 až 180 korun za metr čtvereční. Podle současného zákona se někdy stávalo, že v některých případech byl až 3100 korun za metr a převýšil cenu za samotný pozemek, uvedl. Takto vysoké poplatky podle něj nemá žádná okolní země.

Brabec dnes řekl ČTK, že pokud zákon projde s pozměňovacími návrhy Senátu, musel by Sněmovně doporučit, aby celou novelu odmítla. K návrh na osvobození pozemků pro stavby komunikací ve vlastnictví krajů a obcí však vyjádřil kladné stanovisko. Zatím není rozhodnuto, kdy se Sněmovna novelou bude zabývat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů