Pondělí, 29. dubna 2024

Využití dešťové vody na zahradě

Využití dešťové vody na zahradě
V předchozích letech jsme se stále více setkávali s horkými letními obdobími, kdy klesaly také zásoby podzemní vody. Vodu pak nebylo možné využívat na zavlažování zahrady. Nedostatek vody nyní například sužuje také některé regiony Španělska. Proto je vhodné myslet na zachytávání a následné využití dešťové vody v domácnostech.
Využívání dešťové vody se v posledních letech stává stále větším tématem. Také česká firma ELKOPLAST se proto vedle odpadového hospodářství soustředí i na sortiment pro retenci dešťové vody. Ve svém závodě vyrábí metodou rotačního odlévání vlastní podzemní nádrže, které jsou určené pro uchování použité vody z domácnosti (takzvané splaškové vody) nebo právě k uchovávání vody dešťové. Tyto podzemní nádrže řady NEPTUN jsou díky své výrobní technologii vyrobeny bez jediného sváru, což zajistí jejich dlouho životnost. Design nádrže se speciálním žebrováním zaručuje dostatečnou pevnost, takže je možné umístit nádrž přímo do země bez předchozího betonování jámy.
Podzemní nádrže NEPTUN se vyrábí ve třech velikostech o objemu 4 300 l, 6 000 l a 9 500 l. Součástí nádrže je také šachta a víko. U výrobce je možné zakoupit i připojovací set nebo filtr, který zachytí hrubé nečistoty jako listí či mech ze střechy domu. Jak podzemní nádrže, tak i další příslušenství lze objednat přímo v jejich e-shopu a nechat si zaslat na svou adresu.
Ve stejném e-shopu na adrese shop.elkoplast.cz lze také objevit kategorii takzvaných zahradních nádrží na dešťovou vodu. Najdete zde řadu nadzemních nádrží o objemu 200 - 2 000 l, které lze umístit na zahradě u domu a jednoduše připojit ke svodu dešťové vody. Takto zachycenou vodu ze střechy rodinného domu můžete napouštět jednoduše kohoutkem přímo z nádrže do zahradní konve a využívat ke kropení květin či záhonků.


Obrázek 2: Nádrž na dešťovou vodu OCEAN-LUXURY 350 l


Obrázek 3: Nádrž na dešťovou vodu ROCHE 400 l

,,Vkus i potřeby zákazníků jsou různé. A proto nabízíme zahradní nádrže nejrůznějších velikostí a stylů. V našem e-shopu naleznete opravdu praktické užitkové nádrže, ale i dekorativní, které můžete sladit se stylem Vašeho domu nebo zahrady," říká manažer pro e-commerce, Marek Kozel z firmy ELKOPLAST.
V nápaditosti vzhledu nádrží se opravdu meze nekladou. Jsou zde nádrže, které jsou koncipované na výšku nebo naopak nižší, které jsou více do šířky. Nádrže, které svým rustikálním vzhledem připomínají kamennou zídku či dřevěný sud, anebo naopak jednoduché a minimalistické nádoby. Naleznete zde i nádrže se zabudovaným květináčem, který je možné osázet okrasnými rostlinami, čímž se stane ozdobou vaší zahrady. V případě potřeby je možné dvě nádrže také propojit, čímž získáte ještě větší kapacitu. Možností, jak uchovávat dešťovou vodu na zahradě, je proto celá řada.
Část vody si tak během deštivých dnů, kdy je této vody přebytek a odtéká z krajiny, můžeme jednoduše zachytit do vlastních nádob a následně ji využít v horkých dnech, kdy je naopak srážek nedostatek. Nejenže dešťová voda je důležitá pro životní prostředí a pomáhá ulehčit rozpočtu domácnosti, navíc je takto nasbíraná voda mnohem vhodnější pro květiny a rostliny než klasická voda z vodovodního řádu.

Úvodní obrázek: Retenční nádrže na dešťovou vodu podzemní NEPTUN 9 500 l, 6 000 l, 4 300 l

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů