Sobota, 27. dubna 2024

Neratovická Spolana začala spolupracovat s ekologickým centrem

Neratovická Spolana začala spolupracovat s ekologickým centrem

Neratovická chemička Spolana začala spolupracovat s ekologickým centrem v Kralupech nad Vltavou. Lidé tak snadněji získají aktuální informace například o stavu ovzduší, ale i dalších jevech, které ovlivňují životní prostředí. ČTK to dnes sdělila mluvčí Spolany Jitka Němečková. Lidi z okolí chemičky se obávají například úniků škodlivin a havárií. Například v roce 2002 kvůli záplavám unikly z chemičky kromě kyseliny sírové a mazutu také desítky tun chloru, který pak poničil okolní porosty.

Spolana podle generálního ředitele Karla Pavlíčka usiluje nejen o zvyšování efektivity výroby, ale i o snižování dopadů na její okolí. "Zahájením spolupráce s Ekologickým centrem Kralupy nad Vltavou se snažíme vyjít vstříc obyvatelům regionu, aby měli kdykoliv možnost získat aktuální a objektivní informace o životním prostředí, ve kterém žijí, přímo od odborníků," uvedl ředitel.

Informace, jako jsou výsledky měření emisí či zprávy o nestandardních stavech, například hasičských cvičeních, při kterých se nad areálem může vyskytnout kouř, nebo třeba zvýšení hluku při takzvaném přejíždění kotlů, chemička teď poskytuje centru v podstatě v reálném čase. Obyvatelé informace najdou buď na stránkách www.eckralupy.cz nebo mohou bezplatně zavolat na zelenou linku 800 100 584 a zjistit od odborníků stav ovzduší v okolí Spolany a podobně.

Ekologické centrum bude také pořádat semináře pro školy i veřejnost týkající se chemie i životního prostředí. Tématem by mohly být i projekty Spolany, například odstraňování starých ekologických zátěží. V roce 2013 byla dokončena sanace objektů zasažených jedovatými dioxiny a Spolana se také chystá v roce 2017 odstavit amalgámovou elektrolýzu, která slouží k výrobě hydroxidu sodného a chloru, čímž by z výroby měly zmizet emise rtuti.

V rámci ekologických aktivit také Spolana loni na podzim zahájila spolupráci s místní organizací rybářů v Neratovicích. Prvním společným projektem byla výsadba kaprů do Labe blízko Spolany, projekt by měl letos pokračovat. Spolana také spolupracuje s neziskovou společností ALKA Wildlife na vytvoření podmínek pro zahnízdění chráněného sokola stěhovavého v areálu Spolany.

Spolana je jednou z největších chemických společností v Česku a jediným českým výrobcem PVC a kaprolaktamu. Zaměstnává více než 700 lidí. Od roku 2006 ji vlastní polská chemická společnost Anwil, člen skupiny Orlen.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů