Úterý, 19. března 2024

Česká inspekce životního prostředí nelegálně dovezené exempláře zabaví

Česká inspekce životního prostředí nelegálně dovezené exempláře zabaví

Na konci ledna odhalili středočeští celníci v zásilce dovoz stovek živočichů včetně exotických motýlů a ještěrů. Jednalo se například o čtyři exotické motýly (Ornithoptera priamus) a dva neživé ještěry - varana indického (Varanus indicus) a scinka novoguinejského (Tribolonotus novaeguineae), kteří byli dovezeni z Papuy Nové Guineje. Pracovníky České inspekce životního prostředí (ČIŽP), kteří na případu s celníky spolupracují, bylo určeno, že se v některých případech jedná o chráněné exempláře uvedené v mezinárodní úmluvě CITES, u kterých musí být předloženo povolení.

Celá zásilka obsahovala i stovky jiných živočichů, které ale nepodléhají mezinárodní úmluvě CITES. Přesto skončily na dně boxu naplněného lihem nebo zabalené v papírové obálce.

,,Případ je nadále v šetření Celního úřadu pro Středočeský kraj. Česká inspekce životního prostředí nelegálně dovezené exempláře zabaví ve správním řízení. Stejnému subjektu jsme už v minulosti pravomocně zabavili nelegálně dovážené exempláře živočichů a uložili pokutu pět tisíc korun," řekla Radka Burketová, mluvčí ČIŽP.

Fotografie:

motýli_1.jpg

motýli_2.jpg

ještěři_1.jpg

(Zdroj: Celní úřad pro Středočeský kraj)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů