Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Do České republiky přijede Martin Hill, obchodní ředitel světové organizace Fairtrade International.
Martin Hill přijal pozvání vystoupit jako host na CSR Summitu, který se koná 23. dubna v Praze, a jehož tématem je "odpovědné a udržitelné podnikání".

Ministr životního prostředí Richard Brabec v sobotu 18. dubna navštíví Národní park České Švýcarsko. Spolu s ředitelem Správy Národního parku České Švýcarsko Pavlem Bendou tu otevře nový lesní zážitkový areál, přibližující návštěvníkům národního parku péči o zdejší lesy a jejich pestrost. Poté při úklidu skládky podpoří akci Ukliďme Česko a setká se se starosty obcí v národním parku.

Čím lidé topí v domech, by měly prověřit kontroly
Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) hodlá letos novelou o ochraně ovzduší prosadit kontroly, čím lidé topí ve svých domech. Kontrola domácích topenišť by měla být umožněna při důvodných podezřeních, že majitel domu nelegálně spaluje odpady. Kontrolu by prováděla úřední osoba, například za asistence městské policie, a to po důvodném podezření z porušování zákona. Provozovateli kotle by za provinění měla hrozit sankce.

Česko má podle SFP laxní přístup ke kouření
Česká republika a Slovensko jsou mezi těmi zeměmi Evropské unie, které chrání lidi před pasivním kouřením jenom nedostatečně, nebo dokonce vůbec. Upozorňuje na to bruselská organizace Partnerství bez kouře (Smoke Free Partnership - SFP), která Praze nebo Bratislavě vzkazuje, že pokud chtějí dodržet svoje mezinárodní závazky, musejí výrazně zlepšit svoje protikuřácké zákony.

Nový zákon zvedne zájem o malou fotovoltaiku
Energetický zákon, který minulý pátek schválila Poslanecká sněmovna, zvýší zájem o malé fotovoltaické systémy. Uvedl to mluvčí České fotovoltaické průmyslové asociace Miloš Cihelka. Novela mimo jiné umožňuje rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kilowattů (kW). Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence, bude stačit platná revize zařízení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů