Pondělí, 29. dubna 2024

E.ON už poosmé uklízel Česko. Přes dvě stovky zaměstnanců sebralo téměř šest tun odpadu

E.ON už poosmé uklízel Česko. Přes dvě stovky zaměstnanců sebralo téměř šest tun odpadu

Dvě stě lidí. Sedm měst a obcí. Téměř šest tun odpadu. To je sumář letošní účasti zaměstnanců společnosti E.ON na akci Ukliďme Česko. Dobrovolníci z E.ONu se už poosmé přidali k celorepublikové aktivitě a v pátek 5. dubna vyrazili celkem na dvaceti místech v Českých Budějovicích, Praze, Brně, Otrokovicích, Sokolnicích, Ořechově nebo v Moravanech u Brna uklízet své okolí. Iniciativa Ukliďme Česko je vítězem soutěže E.ON Energy Globe z roku 2014 a E.ON s ní, stejně jako s dalšími vítězi této soutěže, dlouhodobě spolupracuje.

,,Více než 200 zapojených zaměstnanců E.ONu dva roky po sobě je jasným důkazem toho, jak k projektu Ukliďme Česko přistupujeme a jak si ho naši zaměstnanci vzali za svůj. Z toho mám obrovskou radost. Nejenže na určitá místa naši lidé vyrazili uklízet jako v minulých letech, ale tentokrát navíc sami posílali tipy na problematické lokality ze svého okolí, kde je potřeba pomoci. Na základě jejich tipů jsme pak vybrali rekordní počet dvaceti míst, kde jsme se letos zapojili. Udržitelnost je pro nás klíčovým tématem nejen v energetice, ale i ve vztahu k přírodě a společnosti. Věřím, že i podobnými aktivitami, které se na první pohled zdají být malé, ale ve finále udělají strašně moc, dokazujeme, že o udržitelnosti nejen mluvíme, ale aktivně se zapojujeme," vysvětluje Claudia Viohl, generální ředitelka E.ONu v České republice, která doplňuje, že oblast dobrovolnictví se společnost hodně věnuje a snaží se v ní své zaměstnance různě podporovat. Ukliďme Česko je tak jen jednou z řady oblastí, kde se zaměstnanci E.ONu během roku zapojují.
Zaměstnanci společnosti se na úklid svého okolí vydali už poosmé. První hromadný úklid se konal v roce 2015. A od té doby pravidelně uklízeli až do roku 2019, kdy jejich snahu na dva roky omezily restrikce spojené s pandemií covid-19 a nemožnost účastnit se hromadných akcí. V předchozích sedmi ročnících se akce Ukliďme Česko zúčastnilo přes 750 zaměstnanců, kteří dokázali z přírody sebrat a odnést přibližně 36 tun odpadu. Letos přidali dalších téměř šest tun v 600 pytlích. Nejvíce v Brně okolo dvou tun a v Českých Budějovicích pak dalších 1,5 tuny.
Lokality se rychle zaplnily dobrovolníky
,,Všech dvacet vybraných lokalit, kde jsme se letos rozhodli uklízet, se prakticky okamžitě od vypsání zaplnily dobrovolníky. Nově kromě velkých měst naši zaměstnanci uklízeli i v menších obcích na Brněnsku v Sokolnicích nebo Moravanech," doplňuje Vladimíra Gláserová z marketingového a CSR oddělení společnosti E.ON.
V Brně a okolí tak přes 100 zaměstnanců uklízelo například okolí letiště, Řípskou ulici ve Slatině, okolí řeky v Husovicích nebo okolí obchodního domu Tesco, kde se sešla největší skupina dobrovolníků, kterých bylo na třicet. Ve Wilsonově lese pak E.ON spojil síly se studenty a pracovníky Masarykovy univerzity, kterých se také sešlo více než deset. V Českých Budějovicích vyrazilo přes 60 zaměstnanců uklidit lokality na Plzeňské ulici a v okolí cyklostezky. Sbíraly nepořádek v přírodní rezervaci Vrbenské rybníky nebo v okolí Kamenného rybníka. V Praze byly vytipované lokality v okolí Kunratického potoka a na Bohdalci a v Otrokovicích se uklízelo tradičně kolem rozvodny Jaříč a nově také v okolí rozvodny Mladcová.
Kromě už ,,běžného" odpadu jako plastu, plechovek od piva nebo pneumatik, objevili dobrovolníci i řadu raritních kousků. V Českých Budějovicích na jedné z lokalit čekalo velké množství nedopalků od cigaret, které nakonec zaplnily tři celé 120litrové pytle nebo řada kusů nábytku. V Sokolnicích překvapil sběrače odpadků v přírodě i vrak nákladního auta. V Praze zase zaměstnanci E.ONu odnesli z přírody například vyhozené sjezdové lyže nebo LCD televizor. Tradičně se našlo ve všech lokalitách také množství použitých injekčních stříkaček.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů