Pátek, 19. dubna 2024

Problémem jsou staré trubky

Problémem jsou staré trubky

V pražských Dejvicích zůstaly po chaotické výstavbě zapomenuté vodovodní trubky. Jejich obsah může kdykoliv ohrozit zdraví místních. Ani v jiných čtvrtích není situace ideální.

Zdraví desítek tisíc obyvatel pražských Dejvic a Bubenče zřejmě ohrozila závadná voda ze slepého ramene potrubí, které chybí v mapách vodohospodářů. Takových zapomenutých ramen plných zkažené vody je v Dejvicích ale víc. Situace se tak může kdykoliv opakovat. Podle mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací Tomáše Mrázka vodohospodáři potrubí denně kontrolují a na slepé přípojky občas narazí. "Dejvice jsou v tomto specifické. Výstavba tam bohužel v šedesátých a sedmdesátých letech probíhala poměrně živelně. Ve zbytku Prahy takovéto problémy s evidencí majetku nejsou," vysvětluje ředitel firmy Petr Mrkos.

Ani v dalších pražských čtvrtích není situace ideální. Pod Prahou leží více než tři a půl tisíce kilometrů potrubí a dalších 791 kilometrů přípojek. Sítě v historickém centru města jsou staré až sto let. Ještě větší starosti ale vodohospodářům dělá potrubí mladší. Během normalizace se totiž pod vznikající pražská sídliště pokládaly trubky z nekvalitní polské litiny. "Sítě ze sedmdesátých a osmdesátých let byly postavené z nekvalitních trubních materiálů a při výstavbě se nedodržovaly předepsané pracovní postupy," říká ředitel Pražské vodohospodářské společnosti Petr Žejdlík.

Nekvalitní jsou často také trubky, které lidé za socialismu neodborně budovali v takzvaných akcích Z. Podle Mrázka by k obnově potrubí byly potřeba miliardy, "možná i o řád víc".

Investice však neleží na vodárnách, ty infrastrukturu pouze provozují a pronajímají si ji od Pražské vodohospodářské společnosti, kterou vlastní hlavní město. "Průměrné stáří sítě stále mírně vzrůstá na současných 40 let. Výše nájemného na obnovu poruchových sítí nepostačuje," tvrdí Žejdlík. Vedení Prahy, které ještě před havárií začalo s auditem vodohospodářské sítě, o investicích zatím nemluví. Znečištění pitné vody v Dejvicích považuje za ojedinělou záležitost. "Takovým se stoprocentně zabránit nedá," říká mluvčí města Petra Hrubá.

Vodovody a kanalizace, které vlastní společnost Veolia, odškodní až dvě stovky lidí, kteří kvůli zdravotním obtížím vyhledali lékařskou pomoc. Firma jim na základě lékařské zprávy vyplatí pět tisíc korun, hospitalizovaným podle ředitele Mrkose "řádově více". Uhradit bude muset i ušlý zisk restauracím, které kvůli nedostatku pitné vody musely zavřít. Dosud není jasné, o kolik peněz si firmy řeknou. "Zatím nám žádná taková žádost nepřišla, protože ten stav stále trvá," říká mluvčí Mrázek.

Havárie v Dejvicích

Voda byla kontaminována v pátek, obyvatelé hlásili první zdravotní obtíže v sobotu. Jejich původcem je nejspíš zkažená voda ze slepého ramene potrubí mezi vodojemem Andělka a hotelem Diplomat. Místo úniku hledají dvě kamery. 32 000 lidí je bez pitné vody z vodovodního řadu. Očekává se, že hygienici povolí znovu pít vodu z kohoutku nejdříve dnes.

160 až 200 lidí

Počet osob, které vyhledaly lékařskou pomoc.

5000 korun

je výše odškodného, které by měl dostat každý, kdo měl kvůli závadné vodě zdravotní potíže. Ti, kteří byli hospitalizováni, by měli dostat "řádově víc".

AUTOR: Markéta Šrajbrová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů