Pátek, 26. dubna 2024

Přírodovědný průzkum potvrzuje význam údolí Rudolfovského potoka pro ochranu přírody

Přírodovědný průzkum potvrzuje význam údolí Rudolfovského potoka pro ochranu přírody

V údolí Rudolfovského potoka proběhl v letošním roce biologický průzkum, do něhož se vedle odborníků zapojila také laická veřejnost. I díky fotografiím nadšených amatérů se podařilo získat mnoho nových poznatků o přírodě v údolí.

Průzkum v údolí probíhal v několika rovinách. Pro rudolfovský spolek Náš domov ho na profesionální úrovni prováděl zkušený biolog Alois Pavlíčko, autor loňského orientačního průzkumu. Další část ležela na bedrech členů a příznivců Našeho domova, kteří měli na starosti zemní pasti pro odchyt bezobratlých. Na žádost ochránců přírody poskytlo své nálezy z posledních let také několik profesionálních biologů. Do poslední části se mohl zapojit každý, kdo zašel do údolí z fotoaparátem či mobilem a poslal ochráncům údolí fotografii rostliny nebo živočicha.

,,Je opravdu pěkné vidět, jak místním lidem na údolí záleží. Věnovali biologickému průzkumu mnoho času. Věřím, že jejich snaha o ochranu Rudolfovské lomu a jeho okolí bude korunována úspěchem," říká Jiří Řehounek z Cally, který s průzkumem dobrovolníkům radí a má na starosti třídění a určování hmyzu z pastí.

Výsledky průzkumu se zatím stále zpracovávají. Již nyní je však jasné, že naše znalosti o přírodě v údolí se rozšířily. Na fotografiích se podařilo zachytit řadu chráněných a ohrožených druhů, přičemž o výskytu mnoha z nich se dosud nevědělo. Jako příklady můžeme uvést brouka majku obecnou, motýla bělopáska tavolníkového nebo užovku hladkou. Velká část nálezů přitom spadá do významného krajinného prvku Rudolfovský lom, o jehož registraci se již několik let vede právní spor. Někteří vlastníci pozemků napadli registraci u soudu, protože chtějí na pozemcích v údolí stavět.

,,Advokát žalujících se dlouhodobě snaží přesvědčit soud, že Rudolfovský lom je z hlediska ochrany přírody bezvýznamné území. Letošní průzkum opět potvrzuje, že prostě nemá pravdu," říká Jaroslav Valevský ml. z Našeho domova a dodává: ,,Podle stanoviska Agentury ochrany přírody a krajiny eviduje nyní její databáze v údolí 28 chráněných druhů a dalších 8 zařazených do červeného seznamu ohrožených druhů."

V ochraně údolí Rudolfovského potoka se dlouhodobě angažují nevládní organizace Náš domov, Calla a Jihočeské matky, které podporuje řada místních obyvatel z Rudolfova i dalších měst a obcí. Letos se k nim svými stanovisky přidala i většina obcí, které s údolím sousedí (město Rudolfov, obce Hůry, Libníč, Adamov a Dubičné). Ochranu údolí podpořili také jihočeský hejtman Jiří Zimola, Klub českých turistů, jihočeská krajská organizace Strany zelených a další organizace i jednotlivci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů