Sobota, 20. dubna 2024

Od ledna začne výkup nemovitostí pod budoucí přehradou Skalička

Od ledna začne výkup nemovitostí pod budoucí přehradou Skalička

Vláda odsouhlasila, že stát od 1. ledna 2016 začne vykupovat nemovitosti v místech plánované přehrady Skalička na řece Bečvě. Je na to zatím vyčleněno 520 milionů korun. Přehrada by v budoucnu měla před povodněmi ochránit až 110 000 lidí.

,,Dobrou zprávou pro většinu lidí, kteří prožili povodeň roku 1997 na Bečvě, je, že od ledna začneme s výkupem pozemků pro vodní dílo Skalička. Odstartuje tak první etapa budování nové přehrady, která ochrání až 110 tisíc lidí," řekl ministr Marian Jurečka.

Vodní dílo Skalička (dříve nazývané VD Teplice) má zajistit navýšení povodňové ochrany oblasti na více než stoletou vodu. Na území pod budoucí přehradou je 43 budov, z toho 23 k bydlení, 11 k rodinné rekreaci a devět dalších staveb, které slouží k jiným potřebám, například pro zemědělství. Na jejich vykoupení je zatím připraveno 520 milionů korun.

Na území budoucí přehrady je 27 hektarů státních pozemků, které budou zdarma převedeny pod státní podnik Povodí Moravy. Pozemky ve vlastnictví Olomouckého kraje, by měly být vložené do připravované stavby jako podpora k protipovodňovému opatření. Návrh zatím neřeší majetkoprávní problémy s pozemky, na kterých by se v případě povodně rozlila voda.

První etapa výstavby protipovodňových opatření v povodí řeky Bečvy by měla stát 1,3 miliardy korun. Dokončení většiny staveb je plánováno do konce roku 2022. Stavba samotné přehrady by měla vyjít na dalších 2,69 miliardy korun, náklady se mají hradit ze státního rozpočtu. Retenční objem nádrže při maximální hladině by měl být 35 milionů kubíků. To by mělo zabezpečit ochranu před více než stoletou vodou, tedy podobné síly, jako postihla ČR v roce 1997. Tehdy dosáhly škody v povodí Bečvy více než 2,8 miliardy korun.

Hynek Jordán
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů