Úterý, 19. března 2024

Nové dotaceMinisterstva zemědělství pomohou udržet a obnovit venkovské stavby a památky

Nové dotaceMinisterstva zemědělství pomohou udržet a obnovit venkovské stavby a památky

Dneškem se spouští příjem žádostí o podporu z programu na udržování a obnovu kulturního dědictví. Nový dotační program Ministerstva zemědělství pomůže financovat například opravy historických zemědělských staveb a strojů. Letos se mezi žadatele rozdělí400 milionů korun.

,,Program jsme připravili tak, aby pomohl udržet a obnovit stavby a památky, které neslouží výdělku, ale přesto obohacují život na venkově a patří k jeho tradicím. Peníze přidělíme například na opravy soch, křížových cest, historických zemědělských objektů jako jsou sýpky nebo špýchary. Z podpory si na vesnicích budou moci postavit odpočinková místa s lavičkami a podobně. Celkem jsme na tyto akce letos vyčlenili 400 milionů korun," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Cílem programu je také zvýšit turistickou atraktivnost venkova, a tím přispět k jeho dalšímu rozvoji. Dotace může dosáhnout až 70 % nákladů na výstavbu nebo rekonstrukci. Žádato příspěvek mohou napříkladsoukromé osoby i obce, spolky, nadace, vlastníci objektů a pozemků nebo obecně prospěšné společnosti.

Žádosti v písemné podobě přijímají místní oddělení Státníhozemědělského intervenčního fondu, platební agentury Ministerstva zemědělství. Zásady, podle kterých se budou dotace poskytovat, najdou zájemci na internetových stránkách Ministerstva zemědělství (Dotace - Národní dotace - Dotace v zemědělství a potravinářství podle zásad - Zásady pro rok 2016).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů