Úterý, 19. března 2024

Do bytů v Plzni létají netopýři, ekologové jich zachránili už 800

Do bytů v Plzni létají netopýři, ekologové jich zachránili už 800

Už víc než 800 netopýrů odchytili v posledních týdnech ochránci přírody v plzeňských bytech. Na nutnost chránit byty při větrání nebo opuštění upozorňují v Plzni už roky, situace se ale každoročně opakuje. Ochránci zvířat už odmítají jezdit do stále stejných lokalit. Letošní netopýří sezona je v počtu odchycených zvířat, četnosti zásahů i doby trvání nadprůměrná, řekl dnes ČTK Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

"Zatímco v předešlých letech trvalo riziko návštěv netopýrů v lidských obydlích pouze několik dní, letos je to téměř celý měsíc a s ohledem na předpověď počasí to ještě pravděpodobně nějakou dobu potrvá," konstatoval. Do jednoho bytu mohou vlétnout stovky netopýrů, kteří dokážou i během pár dnů napáchat nemalé škody.

Plzeň patří k městům, kde se na konci léta netopýři do bytů dostávají. Podle Makoně jde o krátkodobou záležitost. Netopýři se přesouvají z letních kolonií do zimních a mezitím se zastaví ve městě. Kolem lamp chytají hmyz a odtud mají do bytů a prostor s otevřenými okny jen pár metrů. "Lidé jsou nenapravitelní a neustále tento známý problém podceňují," uvedl. Varoval, že otevřená okna bez sítí proti hmyzu, noční větrání na schodištích v činžácích, dovolená s otevřenou ventilačkou nebo víkendový pobyt na chalupě s pootevřeným oknem se mohou lidem vymstít.

"Většinu výjezdů odmítneme uskutečnit. Nebaví nás stále dokola jezdit do stejných domů, bytů i prostor. Na tento problém každým rokem včas upozorňujeme a někteří se dokonce netají tím, že o něm vědí od sousedů či z let předešlých," řekl. I tak ochránci přírody v posledních dnech párkrát vyjeli. Třeba z bytu v Hálkově ulici v čtvrti Bory odnesli 245 netopýrů hvízdavých. "Tři hodiny trvající akce obnášela podrobnou prohlídku všech štěrbin, prostor a interiéru. Rozebíral se lustr, sundávaly obrazy a záclony, šoupalo se skříněmi," řekl Makoň. V dalších bytech našli ekologové 153 a 184 netopýrů hvízdavých.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů