Úterý, 19. března 2024

Alej roku 2016 roste v Hradci Králové a hrozí jí kácení

Alej roku 2016 roste v Hradci Králové a hrozí jí kácení

Kaštanová alej ,,Kaštanka" táhnoucí se podél Opatovické ulice na okraji Hradce Králové si vysloužila přízeň 1 262 lidí a stala se tak jednoznačně Alejí roku 2016. Šestá držitelka tohoto titulu má přitom stále nejasnou budoucnost. Hrozí, že bude muset ustoupit nové železniční trati. Na skvělé druhé místo s 923 hlasy dosáhla Alej v Pivovarské ulici v Lysé nad Labem. Třetí místo pak uhájila Březová alej u Jilemnice (788 hlasů). Vynikající umístění v tradiční anketě prokázalo, že je lidé vnímají jako významnou součást svého životního prostředí. Na nich a na místních samosprávách záleží, zda aleje zůstanou součástí krajiny jejich domova. Alejí roku Plzeňského kraje se stala Soběkurská ořešáková alej se 139 hlasy.

Všechny nominované aleje naleznete na stránkách www.alejroku.cz


,,Rád bych srdečně poděkoval všem, kteří se ankety zúčastnili a potvrdili svým hlasem, že jim jejich okolí není lhostejné. Za spolek
Kaštanka z.s. děkuji našim podporovatelům. Pevně doufáme, že vítězství v této anketě pomůže při jednáních o zachování této unikátní aleje pro další generace. Bohužel i nadále hrozí "Kaštance" vykácení, a proto v našem úsilí nepolevíme. Děkujeme organizaci Arnika za její přínos v oblasti životního prostředí a přejeme jí mnoho úspěchů. Ocenění si velice vážíme a jsme přesvědčeni, že si toto stromořadí označení Alej roku 2016 právem zaslouží," říká pan Rudolf Nyč, který vítěznou alej nominoval.

,,I v tomto ročníku ankety potvrdily tisíce hlasujících, že mnoho lidí v naší zemi vnímá aleje jako významnou součást krajiny a svého života. A není až tak podstatné, zda jde o zanícené ekologické aktivisty, cyklisty oceňující příjemný stín či milovníky krajinných scenérií. Děkuji všem, kteří nominovali své aleje, i těm, kteří nám posílali doplňující příběhy a komentáře. Těším se na setkávání s alejemi v dalším ročníku ankety, který pro vás připravujeme," říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

Lidé celkem nominovali 53 alejí ze všech krajů republiky. Arnika souběžně vyhlašuje právě i jednotlivé vítězky, které v hlasování trvajícím od začátku listopadu do konce roku 2016 obdržely nejvíce hlasů ve svém kraji.

,,Stromy pro nás dělají mnohem více, než se na první pohled zdá. Jejich přínos si uvědomíme hlavně tehdy, když procházíme pod klenbami alejí nebo voňavým lesem. Přála bych si, abychom jich v krajině měli stále více a aby nám měly co říci. Stromy samotné se však bránit neumí, což mě přimělo, abychom jim s firmou Audit Daně CZ pomohli cestou z našeho pohledu nejefektivnější, tedy podporou organizace, která se jim věnuje," říká ředitelka generálního partnera ankety Alej roku Ing. Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ.

Součástí ankety je i fotosoutěž, do které je zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale fotky bylo možné přihlásit i samostatně. Partnerem fotosoutěže je společnost Epson. Nejkrásnější fotografie vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů.

,,Aleje jsou neodmyslitelnou součástí české a moravské krajiny. Jejich tradice je na našem území doložena už od dob Karla IV. Nejen že často představují historický a estetický prvek, ale mají řadu ekologických funkcí, ať už se jedná o produkci kyslíku nebo třeba eliminaci prachu v ovzduší. Naše společnost ekologii věnuje velkou pozornost, proto jsme s radostí přijali možnost stát se opětovně partnerem ankety Alej roku a věnovat jejímu vítězi fototiskárnu s úsporným inkoustovým tankovým systémem Epson L805," uvedla za společnost Epson, partnera fotosoutěže, Ing. Kateřina Bradáčová, Marketing Coordinator CZ & SK.

Hlavní vítěz se už tradičně může těšit na let balonem od firmy HaBalon. Tiskárnu na fotografie dostane od firmy EPSON autor nejlepší fotografie. Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří nominují vítěznou alej v jednotlivých krajích. Připravujeme pro ně například knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové a knihu Aleje: krása ohroženého světa od nakladatelství Mladá fronta, volné vstupenky na jarní etapu výstavy Flora Olomouc 2017 či do Botanické zahrady v Praze, něco ,,na zub" nebo zástěry od PRO-BIO, publikace o českých památkách UNESCO od CzechTourism, Bylinné Sirupy Kitl a vstupenky na výstavy v areálu Černá louka v Ostravě.

Kromě ankety Alej roku 2017 Arnika připravuje pro letošní jaro ještě jednu tradiční akci věnovanou ochraně alejí. Je to IV. ročník mezinárodní konference Aleje 2017 (http://aleje.org/vzdelavaci-akce/136-konference-aleje-2017-obnova-a-udrzba-stromoradi), který se tentokrát uskuteční v Pardubickém kraji.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů