Pátek, 26. dubna 2024

Biocentrum v Netřebicích poskytuje úkryt živočichům

Biocentrum 2BC2 v Netřebicích vzniklo v rámci komplexních pozemkových úprav a v soutěži Společné zařízení roku 2012 zvítězilo v kategorii pro opatření k ochraně a tvorbě životního prostředí.

Biocentrum v Netřebicích poskytuje úkryt živočichům

V rámci komplexních pozemkových úprav v Netřebicích na Nymbursku byla pro biocentrum nejprve vyčleněna parcela o výměře 2,36 hektaru. ,,Je dobře, že existuje fungující finanční nástroj, který umožňuje realizovat opatření pro ekologickou stabilitu. Výsadba biocentra, jako prvku ekologické stability domácích dřevin, poskytne rostlinám a živočichům možnost využít biocentrum jako úkryt, ale také jako místo pro rozmnožování a je pro ně i potravní základnou," říká v propagačním videu o biocentru Radko Samek z Českého svazu ochránců přírody.

Biocentrum bylo vysazeno tak, aby jeho druhová skladba odpovídala původnímu stavu. Podporuje druhovou pestrost nejen rostlinného, ale i živočišného společenství v krajině, pro kterou je jinak typické intenzivní zemědělství. Navíc podporuje migraci živočichů.

Podstatná je také jeho sociální funkce pro obyvatele Netřebic. ,,Naši občané sem chodí na vycházky a tráví tu volný čas. Také v obci máme další nové biocentrum a polní cestu, která tvoří spojení do okolních obcí. Vše bylo vybudováno v rámci komplexních pozemkových úprav," říká David Pinkas, starosta Netřebic, obce, jejíž katastr má bezmála 6 km?.

Přestože jsou pozemkové úpravy často zdlouhavé a tvorba společných zařízení včetně cest může pro obyvatele představovat dočasné nepohodlí, ve výsledku jsou pro celou obec výhodné. Krajina s biocentry vypadá lépe, obyvatelé mají místo, kde mohou trávit volný čas uprostřed zeleně, a nové cesty omezují průjezd zemědělské techniky vesnicí. Navíc slouží obyvatelům jako cyklostezky.

V celé obci posazené do krajiny podobné malebné zahrádce ozdobené biocentry se také zhodnocují ceny nemovitostí. Dá se říci, že aktivity Státního pozemkového úřadu navazují na činnost takzvaných okrašlovacích spolků v předválečných časech, kdy bývalo na českém venkově dobře. Díky tomu se snad tyto časy postupně navracejí.

Biocentrum 2BC2 v Netřebicích se v roce 2012 zařadilo mezi vítěze soutěže Společné zařízení roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů