Čtvrtek, 25. dubna 2024

Praha za poslední rok vykoupila 17 hektarů přírodně cenných ploch

Praha za poslední rok vykoupila 17 hektarů přírodně cenných ploch

Hlavní město za poslední rok vykoupilo 17 hektarů přírodně cenných ploch a další výkup magistrát připravuje. Celkem mají chráněná území v metropoli rozlohu 2425 hektarů, z nich vlastní Praha zhruba polovinu. Je majitelem 73 procent plochy přírodních památek a 24 procent plochy přírodních rezervací. ČTK o tom informovala radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Magistrát za uplynulý rok odkoupil pozemky v Divoké Šárce, dvě vodní plochy v přírodní památce Lítožnice, část přírodní památky Opatřilka - Červený lom, Milíčovský rybník v přírodní památce Milíčovský les a rybníky a několik dalších drobných pozemků.

V současné době magistrát připravuje výkup pozemků v přírodním parku Botič - Milíčov, vodní nádrže Hliník na Zličíně a pozemků pro územní systém ekologické stability v Sobíně a Zličíně.

Velkou část zvláště chráněných území, která nejsou v majetku města, tvoří lesní pozemky v Klánovickém lese a Radotínském údolí. Lesy u Točné vlastní Lesy ČR a Arcibiskupství pražské.

Rada hlavního města v červenci schválila strategii adaptace města na klimatickou změnu, jejímž projevem je tepelný městský ostrov. Označuje situaci, kdy je v centru města oproti jeho okraji o dva až tři stupně vyšší teplota. Možnými opatřeními je rozšiřování zeleně a vodních ploch.

"Účinná adaptace musí být založena na kombinaci mnoha různých opatření. V tomto smyslu hraje zeleň spravovaná městem nezastupitelnou roli a její postupné rozšiřování je neopominutelným adaptačním opatřením. Zároveň však její adaptační účinek s rostoucí vzdáleností klesá," dodala Plamínková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů