Úterý, 19. března 2024

Na střední Moravu a do Slezska se zatoulali dva losi

Na střední Moravu a do Slezska se zatoulali dva losi

Dva losi evropští se při migračním tahu těchto statných paroháčů z Polska na jihozápad zatoulali na střední Moravu a do Slezska. Jeden los byl spatřen v okolí Olomouce a druhý nedaleko Opavy, řekl dnes ČTK Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Lidé by při setkání s losem měli být opatrní a zbytečně se ke zvířeti nepřibližovat.

První z dvojice zatoulaných losů podle Hlaváče putoval od Liberce směrem na Prahu, nakonec se ale otočil směrem na východ. Pomocí ekoduktu, což je speciální přemostění umožňující migraci zvěře, překonal u Žehuně dálnici D11 a zdolal i rušnou dálnici D35. Poté los obešel Olomouc a nyní se pohybuje v lesích mezi obcemi Dolany a Radíkov. Druhý losí samec byl spatřen nedaleko Opavy.

"Podle toho, jak se oba losi krajinou potulují, se dá soudit, že dálnice a velké aglomerace mohou zcela zásadně ovlivnit jejich pohyb. Zatímco v posledních desetiletích losi většinou migrovali z Polska na jihozápad, směr obou nyní sledovaných zvířat je úplně jiný. V současné krajině je pro ně totiž kvůli překážkám v podobě dálnic, plotů a měst obtížné dodržet původní trasu," uvedl Hlaváč.

Obě zatoulaná zvířata se podle Hlaváče pohybují v hustě osídlených oblastech, což významně ovlivnilo jejich chování. Losi ztratili přirozenou plachost a nedělá jim problém přecházet frekventované silnice. Nedaleko Olomouce se los několikrát prošel i po ulici v centru obce.

Lidé by měli být opatrní, jelikož los může při překročení kritické vzdálenosti člověka napadnout. "Ještě větší nebezpečí však hrozí na silnicích. Srážka s losem může mít totiž opravdu vážné následky. Zejména v nepřehledných úsecích a za snížené viditelnosti je proto nutná mimořádná opatrnost," upozornil Hlaváč.

Pro velké savce je podle Hlaváče prostupnost krajiny klíčová, protože potřebují velký životní prostor. Dálnice překonávají velmi obtížně. "Přitom pro přežití naší populace losů, která žije u Lipna, je zásadní, aby se sem mohla dostávat migrující zvířata z Polska," podotkl Hlaváč. V posledním roce ale byly zaznamenány tři případy sražených losů na místních komunikacích na Šumavě.

Zmapovat trasu prvního z dvojice zatoulaných losů se podařilo díky více než 60 lidem, kteří ochráncům přírody nahlásili jejich pohyb. "Informace o tom, kudy se velcí savci krajinou pohybují, by měly pomoci při jejich ochraně. Slouží k vymezení migračních koridorů a k vytipování míst, kde je potřeba průchod zabezpečit například pomocí ekoduktů," řekla mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová,

Los evropský patří mezi největší evropské savce. Ve střední Evropě byl lidmi vyhuben, v minulém století se tam začal opět šířit z Polska. V Česku žije nejvíc losů na Šumavě, na pravém břehu Lipna. Jde asi o 15 jedinců. Počty těchto zvířat podle ochránců ale opět klesají. Ohrožují je pytláci a budování bariér v krajině.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů