Úterý, 19. března 2024

Rybářská konference dohodla zvýšení kvóty pro výlov tuňáků

Rybářská konference dohodla zvýšení kvóty pro výlov tuňáků

Delegáti mezinárodní rybářské konference se dohodli na zvýšení kvót pro výlov tuňáka obecného ve východním Atlantiku a Středozemním moři. Příští rok se má kvóta zvýšit na 28.000 tun z letošních 24.000 a v každém z následujících dvou let o dalších 4000 tun. S odkazem na své zdroje to dnes uvedla agentura AP. Zvýšení výlovu podle zdrojů nyní umožňuje nárůst populace tuňáka.

V porovnání s rokem 2012 se kvóta pro výlov více než zdvojnásobila. Ještě před deseti lety byl tuňák obecný na pokraji vyhubení. V období 1997 až 2007 jeho populace ve východním Atlantiku a Středozemním moři klesla o 60 procent. Od té doby se však situace díky plánu obnovy populace tuňáka obecného zlepšila.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) před zasedáním Mezinárodní komise na ochranu tuňáků v Atlantiku (ICCAT) varoval před razantním zvýšením kvót. Doporučuje, aby se do roku 2020 lovilo ročně 28.000 tun, což je pro rozvoj této rybí populace podle něj odpovídající množství.

Maso z tuňáka obecného je oblíbenou pochoutkou, využívá se například i pro přípravu japonských národních pokrmů suši a sašimi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů