Úterý, 19. března 2024

Entomologové se ohlížejí do minulosti, vystavují staleté motýly

Entomologové se ohlížejí do minulosti, vystavují staleté motýly

Motýly sbírané před více než dvěma staletími vystavuje Moravské zemské muzeum v Brně. Kdysi náleželi entomologovi Franzi Josefu Kupidovi, jehož kolekci později získalo brněnské muzeum založené v roce 1817. Nová expozice v Dietrichsteinském paláci prostřednictvím nejzajímavějších sbírkových položek přibližuje historii entomologického oddělení muzea.

Mezi výstavními exponáty se objeví například vzorně vypreparované housenky motýlů ze sbírky Adolfa Schwaba z konce první poloviny 19. století, uvedla náměstkyně ředitele muzea Eva Pánková. Odborníky možná zaujme také kolekce jihoamerických baboček a dalších exotických druhů hmyzu. Výstavu doplňují staré atlasy s barevnými kresbami housenek či brouků.

Kolekce hmyzu byla součástí muzea od jeho počátků. Kromě Kupidovy sbírky jsou nejstaršími dochovanými položkami brouci ze šlechtické sbírky. Postupně muzeum získávalo další soukromé kolekce, už před druhou světovou válkou mělo asi 250.000 exemplářů hmyzu.

Válka zasáhla i zcela nepolitické prostředí entomologického oddělení. Přednostou se v roce 1939 stal německý znalec dvoukřídlého hmyzu Karl Landrock, jehož sbírka je v Moravském zemském muzeu dodnes, zatímco jeho osudy po odsunu v roce 1945 jsou známé jen v obrysech.

Když za války spadla do zahrad Kapucínského kláštera bomba, sbírka hmyzu byla z bezpečnostních důvodů uložená v přízemí muzea. Přečkala tak tlakovou vlnu bez následků - na rozdíl od schránek měkkýšů. Ve vlhkých prostorách ale zase sbírku poškodily plísně.

Po válce postupně počet exemplářů překročil 1,5 milionu. Díky šesti českým přírodovědcům se například v 60. letech do sbírek oddělení dostalo kolem 130.000 exemplářů afghánského hmyzu. Sbírka se nadále rozrůstá o 20.000 až 40.000 položek ročně. Oddělení v současnosti sídlí v Hviezdoslavově ulici v Brně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů