Úterý, 19. března 2024

Videosoutěž Evropské agentury pro životní prostředí (EEA)

V rámci videosoutěže I LIVE GREEN mohou Evropané prostřednictvím krátkých videopříspěvků ukázat, jakým způsobem chrání životní prostředí...

Videosoutěž Evropské agentury pro životní prostředí (EEA)

Jak jste se dnes dostali do práce nebo do školy? Autem, na kole nebo veřejnou dopravou? Každý den činíme rozhodnutí, která mohou mít dopad na životní prostředí. Videosoutěž s názvem I LIVE GREEN (ŽIJU ZELENĚ), pořádaná Evropskou agenturou pro životní prostředí (EEA) a její sítí partnerů, vyzývá všechny Evropany, aby se pochlubili svou tvořivostí a sdíleli konkrétní zkušenosti, jak přispívají životnímu prostředí. Nejlepší videopříspěvky obdrží finanční ocenění. V rámci videosoutěže I LIVE GREEN mohou Evropané prostřednictvím krátkých videopříspěvků ukázat, jakým způsobem chrání životní prostředí, hlasovat o nejlepší videoklipy a inspirovat ostatní k dalším zlepšením.

Témata soutěže:

1. Udržitelné potraviny

Kvalitní potraviny jsou pro zdravý život zásadní. Výroba potravinářských výrobků však vyžaduje využívání cenných zdrojů, jako je půda a voda. Jakékoli plýtvání potravinami je proto zároveň plýtváním těmito zdroji. Na půdu a podzemní vody mohou mít navíc dopad pesticidy a hnojiva pocházející ze zemědělské činnosti. Jak se snažíte zmírnit dopad vašeho jídelníčku na životní prostředí?

2. Čistý vzduch

Mnoho hospodářských činností od dopravy po zemědělství uvolňuje do ovzduší znečišťující látky. Užitečné každodenní návyky však mohou přispět ke zlepšení kvality ovzduší, chránit naše zdraví a zkvalitnit nám život. Jak konkrétně přispíváte k čistšímu ovzduší?

3. Čistá voda

Naše jezera, řeky a moře jsou vystaveny četným tlakům, mimo jiné z důvodu změny klimatu a znečištění způsobeného lidskou činností. V celé řadě regionů Evropy převyšuje intenzita využívání zásob podzemní vody rychlost jejich obnovy. Tyto environmentální tlaky mají dopad na přírodu a naše vlastní zdraví. Jak můžeme přispět k zachování čistoty vodních zdrojů a zamezit jejich znečišťování?

4. Snižování množství odpadu

Nakupované předměty mají často omezenou životnost, ale existují způsoby, jak se vyhnout tomu, aby skončily na skládkách. Chtěli byste s ostatními sdílet vhodné příklady opětovného využití, renovace nebo recyklace určitých výrobků?

Seznamte se s pravidly soutěže a podmínkami účasti na stránce I LIVE GREEN. (pouze anglicky)

Harmonogram
Zahájení přijímání příspěvků

1. prosince 2017

Ukončení přijímání příspěvků

31. března 2018

Zahájení veřejného hlasování

1. května 2018

Ukončení veřejného hlasování

31. května 2018

Vyhlášení vítězů

5. června 2018

Ceny
Vítězové jednotlivých kategorií (udržitelné potraviny, čistý vzduch, čistá voda a snižování množství odpadu) obdrží finanční ocenění ve výši 1 000 EUR. Udělení ceny veřejnosti podle hlasování on-line je spojeno s finanční odměnou ve výši 500 EUR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů