Pátek, 26. dubna 2024

Sesuv haldy odpadků v mosambické metropoli usmrtil 17 lidí

Sesuv haldy odpadků v mosambické metropoli usmrtil 17 lidí

Nejméně 17 lidí tento týden zahynulo a několik dalších bylo zraněno při sesuvu patnáctimetrové haldy odpadků v mosambickém hlavním městě Maputo. Odpadky zavalily sedm domů, uvedla agentura Reuters. Skládka se patrně sesunula v důsledku silného deště.

Neštěstí se stalo v pondělí v chudinské čtvrti Hulene kolem 03:00 místního času (02:00 SEČ). Domy u skládky byly postaveny ilegálně a úřady jejich obyvatele už dříve vyzývaly, aby se odstěhovali. oblast je vzdálená zhruba deset kilometrů od centra Maputa.

"Zatím se našlo 17 těl. Obáváme se, že další by mohli být nezvěstní, proto budeme dál pátrat po tělech pohřbených pod haldou odpadků," řekla novinářům místní radní Despedida Ritaová.

Nedostatek pozemků nutí mnoho lidí stavět si ilegálně obydlí v okrajových nebo nebezpečných lokalitách velkých měst, kde očekávají vyšší výdělky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů