Pátek, 26. dubna 2024

V pražské botanické zahradě začíná výstava exotických orchidejí

V pražské botanické zahradě začíná výstava exotických orchidejí

V pražské botanické zahradě začne dnes výstava orchidejí. Dvanáctý ročník představí rostliny lesů a hor jihovýchodní Asie. Pražská botanická zahrada má ve svých sbírkách celkem zhruba 2200 druhů orchidejí, z toho ve skleníku je k vidění více než 1000 rostlin. Dnes bude výstava slavnostně zahájena za přítomnosti velvyslanců z pěti asijských států. Exotické rostliny budou v tropickém skleníku Fata Morgana k vidění od pátku 2. března do neděle 25. března.

Výstava orchidejí patří mezi nejnavštěvovanější akce botanické zahrady. Loni si květy orchidejí prohlédlo 20.250 lidí. "Pro velký zájem veřejnosti i lepší komfort prohlídek skleníku jsme se rozhodli v letošním roce výstavu o týden prodloužit," uvedl pověřený ředitel zahrady Bohumil Černý.

Letošní ročník návštěvníky zavede do Thajska, Vietnamu, Malajsie, na ostrovy Filipín a Indonésie. Dozvědí se informace o přírodě i kultuře těchto zemí. Výstavu doplňují i fotografie a dekorační předměty, které botanické zahradě poskytly pražské ambasády pěti zemí jihovýchodní Asie. Studenti České zahradnické akademie Mělník připravili pro výstavu květinová aranžmá v asijském stylu.

Lidé si ve skleníku mohou prohlédnout vzácné přírodní druhy orchidejí. Mezi nejobdivovanější patří druh Vanda coerulea s neobvykle modrou barvou květů, který roste v severovýchodní Indii, Barmě, horském Thajsku či jižní Číně. Součástí výstavy jsou i méně náročné hybridy, které patří mezi oblíbené pokojové rostliny.

Výstavu doplňuje doprovodný víkendový program. Hned 3. března se lidé dozvědí, jak pěstovat orchideje, další sobota bude věnovaná přednášce o orchidejích, 17. a 24. března pak na návštěvníky čeká ukázka aranžování orchidejí. Každou neděli od 09:00 je možné si prohlédnout výstavu s průvodcem. V zásobním skleníku jsou připravené také rostliny k prodeji. V sortimentu jsou i původní druhy orchidejí, které jsou dovezené z Nizozemska.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů