Pátek, 26. dubna 2024

Cyklus odborných přednášek na téma vody a půdy

Cyklus odborných přednášek na téma vody a půdy

Vysychání půdy, záplavy, snižující se úrodnost nebo rybníky plné sinic - nahlédněte do problematiky křehké rovnováhy mezi zemědělskou produkcí a zdravou krajinou. Šest podvečerních přednáškových bloků nazvaných Voda a půda jako společenské dilema začíná v Národním zemědělském muzeu v Praze ve čtvrtek 26. dubna.

O zadržování vody v krajině, způsobech hospodaření, nečekaných změnách počasí i o mimoprodukční roli zemědělské krajiny budou v Národním zemědělském muzeu v Praze přednášet odborníci z univerzit, výzkumných institucí i přímo ze zemědělské praxe. Šest témat ve dvanácti přednáškách nabídne posluchačům různé přístupy i možnosti řešení a představí řadu aktuálních výzkumů a dat. Cyklus je určen nejen odborné veřejnosti, témata se věnují problematice zajímavé i pro laiky, kteří se zemědělstvím nemají osobní zkušenost. "V Národním zemědělském muzeu říkáme, že představujeme zemědělství jako vše mezi zemí a talířem. Na talíř, tedy kvalitu potravin, už se naše veřejnost ptát zvykla, my bychom rádi upozornili, že je dobré zajímat se také o samotný proces. Proto se v přednáškách zaměříme na význam půdy a vody v zemědělství a na existující rozpor mezi představami a potřebami, které z nich dělají aktuální společenské téma," říká tisková mluvčí Národního zemědělského muzea Jitka Taussiková.

Přednášet budou zástupci Státního pozemkového úřadu, Ústavu zemědělské ekonomiky a informací, Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, Centra pro výzkum toxických látek v prostředí z Masarykovy univerzity, Mendelovy univerzity, Výzkumného ústavu meliorací a půdy či České společnosti ornitologické.

Přednášky Národní zemědělské muzeum připravilo ve spolupráci se Státním pozemkovým úřadem, který je současně odborným garantem cyklu. "Rádi bychom pozvali všechny, kterým není naše krajina a její budoucnost lhostejná, nejen na přednášky, ale i na výstavu fotografií pozemkových úprav realizovaných Státním pozemkovým úřadem, která právě probíhá na střeše muzea," zve návštěvníky tisková mluvčí Státního pozemkového úřadu Monika Machtová.

Cyklus je první z řady přednášek populárně vzdělávacího formátu Z{věda}ví zaměřeného na prezentaci zemědělských a jemu blízkých témat. Začíná 26. dubna a pokračuje každý čtvrtek, vždy od 17 hodin, až do 31. května. Na konci každého setkání bude prostor pro dotazy z řad posluchačů.

Přednášky se konají v rámci společného projektu Národního zemědělského muzea a Státního pozemkového úřadu Voda - Půda - Krajina, který má za úkol tematiku ochrany půdy a vodních zdrojů přiblížit laické veřejnosti. Projekt zahrnuje například lektorské programy v expozicích muzea, a to nejen v Praze, ale i v Čáslavi, na Kačině a Ohradě nebo například obrázkové statistiky Voda a Půda. Až do 16. května je také na střeše Národního zemědělského muzea k vidění fotografická výstava Státní pozemkový úřad - Správce české krajiny. Na 21 fotografiích jsou zachyceny krajinné prvky, které pomáhají naší krajině bojovat se suchem, záplavami či erozí, vylepšují její retenční schopnosti a navracejí do ní pestrost.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů