Pátek, 26. dubna 2024

Temelín čeká od včel, jež začal chovat, až čtvrt tuny medu

Temelín čeká od včel, jež začal chovat, až čtvrt tuny medu

Až kolem 200.000 včel by mohlo být v hlavní sezoně v pěti včelích úlech, jež jsou nově v těsné blízkosti jaderné elektrárny Temelín. Ročně by mohly vyprodukovat skoro čtvrt tuny medu. První med čekají v Temelíně závěrem června. ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták. Elektrárna chce podle něj touto novinkou demonstrovat čistotu své výroby i podporu životního prostředí.

Úly jsou čtyři, v nejbližších dnech přibude pátý. "V těchto podmínkách nejsem tak úplně zvyklý včelařit. Úly mám v lese a tam za sezonu dělám z jednoho úlu mezi 40 až 50 kilogramy medu," řekl temelínský zaměstnanec Sergej Vlačiha, který se bude o úly starat.

V blízkosti temelínského infocentra mají podle něj včely ideální podmínky. "Díky rozkvetlému zámeckému parku na tom budou temelínské včely velmi dobře. Relativně snadno mohou přinést pyl a nektar. Z pylu si dělají jídlo pro sebe a z nektaru pak vyrobí první temelínský med," řekl Vlačiha. Med se ale v obchodech prodávat nebude, měl by sloužit má jako dárek.

Úly jsou v zadní části parku kolem infocentra, pět úlů bude stát ve dvou řadách. V první budou dva pozorovací úly. "Ty mají část plochy prosklenou a návštěvníci mohou nahlédnout přímo do útrob včelího úlu. Musí předtím odklopit dřevěné víko," řekl mluvčí. Nebezpečí podle včelaře nehrozí, ke třem zadním úlům Vlačiha ale chodit nedoporučuje.

V temelínském parku jsou také kapři, veverky, zajíci i hmyz. Entomologové zde zmapovali výskyt řady motýlů, i proto zde funguje motýlí louka a ptačí stezka. Přibližuje některé z 40 druhů ptáků, kteří zde žijí.

Zajímavost chystá ČEZ také v Dukovanech. Na 140 metrech čtverečních připravuje bylinkovou zahrádku s dvanácti druhy bylinek. Najdou uplatnění v tamní kuchyni.

V jižních Čechách působí asi 6000 včelařů, pečují o 60.000 včelstev. Na Českobudějovicku bylo předloni k 1. září 1296 včelařů s 13.323 včelstvy, průměrný výnos medu na včelstvo byl 13,91 kilogramu. Loni se v Jihočeském kraji podařilo výrazně snížit výskyt včelího moru. Zatímco v posledních letech zde bylo přes 30 ohnisek ročně, loni likvidovali veterináři sedm ohnisek moru včelího plodu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů