Úterý, 19. března 2024

Lidé budou pátrat po místech, kde ptáci narážejí do skel

Lidé budou pátrat po místech, kde ptáci narážejí do skel

Češi se v týdnu od 24. září připojí k celosvětové akci Collision Count Week, při níž lidé pátrají po místech, kde ptáci narážejí do skel. Údaje získané při mapování zabitých ptáků poskytnou ochranářům přesnější čísla, na jejichž základě se pokusí s majiteli objektů jednat. Po nárazu do prosklených ploch ročně zahyne odhadem mnoho set tisíc ptáků. V dnešní tiskové zprávě to uvedla Česká společnost ornitologická (ČSO), pod jejíž záštitou se v Česku akce koná.

"Mapovat ptáky zabité o skla může opravdu každý. Stačí obejít skleněné plochy v okolí. Když pak lidé najdou zabitého nebo zraněného ptáka, je důležité zadat informace o nálezu - datum, čas, místo a fotodokumentaci - do databáze birds.cz/avif. Přesný návod a tipy pro mapování a následné zadávání informací najdou lidé na webu České společnosti ornitologické," uvedl Lukáš Viktora z ČSO. V případě nálezu poraněného ptáka se mohou lidé obrátit na nejbližší záchrannou stanici.

Podle odhadů odborníků zemřou z důvodu nárazu do skleněné plochy v oknech či opláštěních budov, na zastávkách hromadné dopravy nebo v protihlukových stěnách každoročně statisíce ptáků v Česku a miliarda až dvě po celém světě. Ornitologové se dosud věnovali zejména zastávkám MHD. Jedna z častých obětí - červenka obecná - byla zvolena Ptákem roku 2016 právě proto, aby na problematiku upozornila.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů