Úterý, 19. března 2024

Jablečná slavnost v Hostětíně chystá eko-novinky

Jablečná slavnost v Hostětíně chystá eko-novinky

V neděli 23. září jsou všichni milovníci jablek, řemesel a dobré zábavy zvaní do Hostětína. Koná se zde tradiční Jablečná slavnost. Přestože se jedná již o sedmnáctý ročník, návštěvníci uvidí spoustu nových aktivit.

Ke "stálicím" Jablečné slavnosti patří hektolitry čerstvě vylisovaného moštu, jablečné moučníky od místních hospodyněk a rozsáhlý jarmark regionálních výrobků. Kromě toho ale organizátoři z Ekologického institutu Veronica nachystají každý rok novinky pro děti i pro dospělé.

Děti si mohou vesele užívat v přírodní zahradě Centra Veronica. Čeká je tradiční dětská stezka - putování plné úkolů, zábavy a poznání. Letos budou nově putovat s neposednou kapkou vody a spolu s ní zažívat dobrodružství v podzemí, v potoku, na širém moři i ve vzduchu. Stezka zahrnuje hravé pokusy s vodou, které jednoduše a zábavně dětem přibližují vodní cyklus na Zemi, rukodělky i netradiční pohybové aktivity. Vyústěním příběhu bude ruční lisování jablek a získávání vody "živé", jablečného moštu. Na děti čekají i vzpomínky na časy našich babiček - starý dřevěný kolotoč, stloukání ptačích budek či řemeslné dílničky starých řemesel. Nebude chybět ani divadelní představení Ze života hmyzu.

Dospělí si mohou rozšířit obzory, co se týká ekologie a alternativních možností pro náš životní styl. Především muže asi zaujme nabídka jízdy v elektromobilech a povídání s majitelem těchto ekologických aut. Majitelé ovocných sadů mohou konzultovat v ovocnářské poradně a zhlédnout výstavu starých krajových odrůd ovoce. Ženy dají pravděpodobně přednost inspiračním besedám v Ekostánku k tématům domácnosti - ekologicky šetrnému nakupování, bezplenové péči o miminka, výrobě ekologických úklidových prostředků aj. Budou mít také možnost si nakoupit suroviny v bezobalovém obchůdku anebo konzultovat s pracovníky ekologické poradny.

Milovníci dobrého jídla si letos budou moct vybírat z nového bohatého vegetariánského i veganského menu a vyzkoušet i raw dortíky.

Ekologický ráz akce podtrhuje prodej nápojů ve vratných kelímcích, biologicky rozložitelném nádobí i opatření pro dopravu, kdy návštěvníci dostanou slevu ze vstupného, pokud přijedou vlakem či na kole.

Dobrá zábava a příjemná atmosféra, kterou je Jablečná slavnost proslulá, čeká na každého návštěvníka. Nenechejte si ji ujít ani vy.

Bližší informace najdete na www.jablecna-slavnost.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů