Pátek, 26. dubna 2024

Spolek na Vyškovsku podle soudu poškodil životní prostředí

Spolek na Vyškovsku podle soudu poškodil životní prostředí

Spolek SVS Delta Racing Team při budování motokrosové dráhy u Vážan nad Litavou poškodil životní prostředí, rozhodl dnes Okresní soud ve Vyškově. Spolek podle soudu umožnil nelegální navážení suti, která sesuvem poškodila desítky dalších parcel. Trestem je propadnutí pěti dotčených parcel. Zmírnění následků poškození prostředí by si podle soudu vyžádalo asi 43 milionů korun. Soud mohl spolek v krajním případě i zrušit. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu pro možnost odvolání.

Spolek od roku 2012 u Vážan nad Litavou podle soudu při budování dráhy umožnil navážení velkého množství zeminy, recyklátu, směsného a stavebního odpadu, a to i s obsahem azbestu. Navážení trvalo až do roku 2016. "Prokázalo se, že se tam konaly časté navážky suti včetně nebezpečného azbestu, prokázalo se to posudky i odbornými vyjádřeními," uvedla samosoudkyně Zdeňka Kalová. Sesuv navážky pak podle ní překryl zemědělskou půdu jiných vlastníků. Šlo asi o čtyři desítky zasažených parcel o rozloze 26.000 metrů čtverečních. Sesuv také zasypal více než 100 metrů potoka. Navážka podle obce ohrožovala i suchý poldr, který tam nechala vybudovat.

Někdejší jednatel spolku Tomáš Hrdinka se podle obhájce Milana Netolického hají tím, že kdyby mu správní orgány neházely klacky pod nohy, vybudoval by tam zamýšlený sportovní areál, jak bylo původně naplánované. Muž v tomto případě neskončil u soudu jen díky tomu, že jeho trestní stíhání policie v této věci vyhodnotila jako neúčelné. Brněnský krajský soud mu totiž uložil 9,5 roku vězení za závažnější daňové úniky.

Trestem pro spolek je propadnutí dotčených pozemků. Spolek také musí zveřejnit vyhotovený rozsudek ve dvou celostátních denících.

Úřady už v roce 2014 rozhodly o tom, že je potřeba lokalitu částečně uvést do původního stavu. Krajský soud ale později vyhověl žalobě spolku, požadoval důkladnější přezkoumání situace a ověření proveditelnosti požadovaných úprav. Následovala kasační stížnost obce spojená s návrhem na předběžné opatření, kterému Nejvyšší správní soud sice vyhověl a zakázal další navážky, nakonec však stížnost obce zamítl.

Suchý poldr nechala obec v roce 1990 vybudovat za milion korun. Hráz zadrží vodu z dešťů či tání sněhu a chrání tak obec před povodněmi.

Libor Popela

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů