Úterý, 19. března 2024

Nový dokument upozorňující na změny klimatu Wild Edens: Turkey měl premiéru v Ankaře

Nový dokument upozorňující na změny klimatu Wild Edens: Turkey měl premiéru v Ankaře

Premiéra nového dokumentu Wild Edens: Turkey, druhého dílu dokumentárního seriálu věnovaného problémům přinášeným klimatickými změnami, proběhla v turecké Ankaře. Snímek se zaměřuje na unikátní faunu a flóru Turecka například na Kavkazu, v oblasti Středozemního moře a v mokřadech v provincii Kars. Dokument přináší Rosatom a od prosince bude vysílán na televizní stanici National Geographic.

Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom patří mezi přední světové producenty bezpečné a čisté energie a je hluboce znepokojena hrozbami spojenými s globální změnou klimatu.

,,V první řadě chceme upoutat pozornost mezinárodní společnosti na to, jak bohatá je krása přírody. Za druhé chceme připomenout, že může padnout za oběť ničivým důsledkům lidské činnosti. Náš film ukazuje křehkost ekosystému a důležitost zapojení každého z nás do záchrany naší planety," řekl Kirill Komarov, první náměstek generálního ředitele Rosatomu, během premiéry dokumentu.

Účastníkům premiéry vzkázala Freida Pinto, ambasadorka projektu, formou videa: ,,Věřím, že tento projekt je velmi důležitý z celé řady důvodů. Je důležitý, protože nám všem ukazuje krásu světa přírody, která byla po mnoho let skryta před lidskými zraky. A je také důležitý, protože upozorňuje na rizika, kterým budeme čelit, když nebudeme klimatickým změnám přikládat dostatečnou pozornost."

Andrew Zikking, producent dokumentárního seriálu ze společnosti Off the Fence, uvedl:

,,Ač je náš film součástí kampaně Wild Edens upozorňující na změny klimatu, není jeho cílem jen natočit likvidaci habitatů některých živočišných druhů a ničení životního prostředí. Chtěli jsme zachytit a ukázat krásu ohromující a pestré divoké přírody Turecka a zároveň poukázat na skutečný kontext a na to, co může být ztraceno. Chtěli jsme pomocí několika nejohroženějších druhů představit příběh těchto křehkých ekosystémů. A to zblízka a během důležitých okamžiků jejich životního cyklu. Během páření, lovu nebo snahy o přežití."

Film byl natáčen 3 měsíce společností Off the Fence a bude vysílán společností National Geographic v několika zemí Evropy a Afriky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů