zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Žebříček potravinové udržitelnosti vede Francie, ČR je sedmá

04.12.2018
Zemědělství
Žebříček potravinové udržitelnosti vede Francie, ČR je sedmá

Žebříček zemí, které se mohou pochlubit nejlepší potravinovou udržitelností, vede Francie. Dopomohla jí k tomu opatření proti plýtvání potravinami a podpora ekologického zemědělství. Česká republika obsadila mezi 67 měřenými zeměmi sedmé místo. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů společnosti Economist Intelligence Unit a nadace Barilla Center for Food & Nutrition.

V první sedmičce se za Francií a před Českou republikou umístilo Nizozemsko, Kanada, Finsko, Japonsko a Dánsko. ČR za sebou v měření plýtvání potravinami, udržitelného zemědělství, zdraví a výživy nechala třeba Švédsko, Rakousko nebo Austrálii. Z rozvojových zemí se nejvýše - na 12. místo - probojovala Rwanda. Čína, Spojené státy ani Británie se nedostaly ani do první dvacítky.

Na celém světě se každý rok vyhodí třetina vyrobeného jídla, což podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) představuje ztrátu téměř bilionu dolarů (skoro 23 bilionů Kč). Podle pozorovatelů je tento stav nejen neetický s ohledem na to, že na planetě roste počet lidí trpících hladem, ale má také ničivé účinky na životní prostředí.

Francie letos obhájila své loňské prvenství. Dopomohlo jí k tomu i opatření z roku 2016, které nařizuje supermarketům odevzdávat neprodané potraviny charitativním organizacím, propagace zdravého životního stylu a pokrok v ekologickém zemědělství. Naopak Čínu táhne dolů vysoká úroveň emisí skleníkových plynů v zemědělství a špatné výsledky USA zase souvisejí s množstvím obézního obyvatelstva, jež provozuje jen nízkou fyzickou aktivitu a konzumuje potraviny s vysokým obsahem cukru a tuků.

Zdroj: ČTK

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
31
10. 2019
31.10.2019 - Seminář, školení
Brno, Koleje Jana Amose Komenského Menza
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí