Úterý, 19. března 2024

Češi spotřebují 133 litrů vody na osobu za den, přitom mohou ušetřit

Češi spotřebují 133 litrů vody na osobu za den, přitom mohou ušetřit

Dle dat Českého statistického úřadu stoupla průměrná denní spotřeba vody v České republice za loňský rok o 1,8 litru na 133 litrů. Téměř 67 % z celkového objemu spotřebuje průměrný Čech doma. Čtyřčlenná rodina tak spotřebuje v domácnosti, ale i mimo ní, průměrně 532 litrů vody za den. Přitom jak vyplývá z čísel českého výrobce sanitární elektroniky Sanela z Lanškrouna jenom používáním vhodné sanitární elektroniky může čtyřčlenná rodina ušetřit denně až 447 litrů vody.

Její reálná denní spotřeba by tak byla 85 litrů vody, na jednu osobu dokonce necelých 21 a půl litrů vody. ,,Taková rodina tak ročně uspoří až 14 tisíc korun," říká Pavel Rybka ze Sanely.

Firma spočítala, že taková čtyřčlenná rodina může ušetřit denně 140 litrů jenom při splachování, 182 litrů při sprchování a 125 litrů při mytí rukou. To, že Češi začínají úsporně myslet, potvrzují i prodejci sanitární techniky. Například prodej úsporných nádržek pro závěsné WC má neustále rostoucí tendenci.

Spotřeba vody je patrná také v kuchyni, kde se většina vody spotřebuje na mytí nádobí. Obecně se proto doporučuje používat myčku, která je znatelně úspornější, protože při ručním mytí nádobí pod tekoucí vodou za 10 minut proteče až 200 litrů vody. V rámci vaření se pak počítá průměrně se spotřebou 6 litrů vody na osobu za den.

Alarmujícím a zároveň poučným příkladem může být situace obyvatel Kapského města, kde z důvodu sucha a nedostatku vody v letech 2015 až 2018 zredukovali spotřebu vody o 60 procent. Díky řadě opatření mohou dnes obyvatelé tohoto druhého největšího města Jihoafrické republiky (987 tis. obyvatel) použít až 105 litrů na osobu za den. Opět je povoleno mytí aut a tři dny v týdnu je možné zalévat zahrady.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů