zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Je tu sezóna jahod, aneb jahodové orgie

10.05.2020
Zemědělství
Biopotraviny
Zdraví
Je tu sezóna jahod, aneb jahodové orgie

Jahodová bezlepková bábovka

Potřebujete:

Na těsto:

150 g Rýžové mouky Labeta, 50 g kokosové mouky, 100 g Kukuřičné mouky Labeta, 1 Kypřicí prášek do pečiva bez lepku Labeta, 2 vejce, 2 hrnky vody, 6 lžic mletého xylitolu (sladidlo), 1 1/2 středně velkého jablka bez slupky, 2 jahody střední velikosti

Na polevu:

10 lžic citronové šťávy, 5 g mletého erythritolu (sladidlo), 5 g mletého xylitolu (sladidlo), citronová kůra z 1 citronu

Postup:

Suroviny pro přípravu těsta umixujeme, vlijeme do vymazané a bezlepkovou moukou vysypané formy na bábovku. Necháme péct na 160 °C dozlatova cca 45 minut. Citronovou šťávu a sladidlo dáme do misky a šleháme do té doby, než získáme tuhou hmotu. Poté do ní vmícháme citronovou kůru. Bábovku vyndáme z trouby a po vychladnutí jí potřeme polevou a zdobíme jí jahodami. Dáme vychladit do lednice.

Šlehačkový dort s jahodami

Potřebujete:

Na těsto:

Bábovka bez lepku LABETA (dříve pod označením DIA), 3 vejce, 175 ml vody nebo mléka, 150 ml oleje

Na krém:

2 smetany ke šlehání, 1 zakysaná smetana, 1 tvaroh, 100 g cukru, 2 Ztužovače šlehačky LABETA, ovoce

Postup:

Korpus

Směs na bábovku smícháme s vejci, olejem a vodou (či mlékem) a šleháme asi 4 minuty. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme na 160 °C asi 40 minut (řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou). Propečení odzkoušíme párátkem.

Krém

Do téměř vyšlehaných šlehaček s cukrem přidáme 2 ztužovače a vyšleháme dotuha. Přidáme zakysanou smetanu a tvaroh a došleháme.

Dokončení dortu

Vychladlý korpus rozřízneme na dvě části, prostředek namažeme domácím jahodovým džemem a částí krému. Zbytkem krému ozdobíme celý korpus. Dort necháme v lednici vychladit. Před podáváním zasypeme horní část dortu plátky čerstvých jahod.

Jahodové knedlíky

Potřebujete:

Směs na halušky LABETA, 350 ml vody, jahody

Postup:

Směs na halušky smícháme s vodou, necháme odpočinout. Pracovní plochu posypeme polohrubou moukou, aby se těsto nelepila a lžící vykrajujeme bochánky těsta, které plníme jahodami. Knedlíky vkládáme do vroucí vody na cca asi 15 min. Polijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem, skořicových cukrem, kakaem nebo osmaženou strouhankou.

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
Institut Cirkulární Ekonomiky
29
6. 2020
29.6.2020 - Ostatní akce
https://www.ciraa.eu/event/cirkularni-ekonomika-ve-stavebnictvi/#tickets
1
10. 2020
1.10.2020 - Seminář, školení
hotel Hesperia
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí