Pondělí, 29. dubna 2024

Mze: Obrat firem v biopotravinách předloni v ČR vzrostl na 11,3 miliardy Kč

Mze: Obrat firem v biopotravinách předloni v ČR vzrostl na 11,3 miliardy Kč

Obrat společností, které podnikají v biopotravinách, předloni v Česku vzrostl na 11,3 miliardy korun z 10,22 miliardy korun v roce 2021. Z celkové spotřeby potravin ty v bio kvalitě tvořily 1,65 procenta. Ministerstvo zemědělství (MZe) o tom dnes ČTK informovalo v tiskové zprávě. Hodnota spotřebovaných biopotravin podle úřadu předloni v Česku dosáhla 6,95 miliardy korun. K produktům, o které byl největší zájem, patřila káva, čaj, hotové pokrmy včetně dětské výživy nebo doplňky stravy.

Růst obratu z biopotravin podle MZe částečně způsobila vyšší inflace. "Dle Českého statistického úřadu činila v roce 2022 průměrná míra inflace 15,1 procenta a celkové výdaje za potraviny a nápoje meziročně vzrostly o 9,3 procenta," sdělil v tiskové zprávě úřad. Prodej biopotravin v Evropě podle něj předloni proti roku 2021 klesl o 2,2 procenta.

Na celkovém obratu 11,3 miliardy korun se podle MZe maloobchodní síť podílela 4,74 miliardy korun a e-shopy 1,64 miliardy korun. Dalších 351 milionů korun tvořil přímý prodej, především z farem, a 216 milionů korun veřejné stravování. Z maloobchodní sítě pak supermarkety a hypermarkety prodaly biopotraviny za 2,4 miliardy korun, drogerie za 1,23 milionu korun a v prodejnách zdravé výživy si lidé nakoupili biopotraviny za 643 milionů korun. Z dovozu bylo zhruba 60 procent spotřebovaných biopotravin.

Nejvíce, z 36 procent, se na maloobchodním obratu biopotravin podílela kategorie ostatní zpracované potraviny, kam patří káva, čaj nebo hotové pokrmy a doplňky stravy. S 21 procenty následovala kategorie ovoce a zelenina a mléko a mléčné výrobky tvořily 17 procent z obratu.

Obrat výrobců biopotravin předloni vzrostl o 1,2 procenta na zhruba 5,5 miliardy korun. V Česku bylo na konci roku registrovaných 990 výrobců biopotravin, tedy o 4,9 procenta více než před třemi lety. Nově se registrovalo 86 výrobců a svou činnost jich naopak ukončilo 40. "Ze získaných údajů vyplývá, že z celkového počtu 990 subjektů jich zhruba 28 procent svou činnost v roce 2022 ve skutečnosti vůbec neprovozovalo z důvodu nezájmu spotřebitelů či obchodních partnerů o zamýšlené biopotraviny," sdělil úřad.

Z Česka se předloni vyvezly biopotraviny za 4,36 miliardy korun, což byl nárůst ve srovnání s rokem 2021, kdy tato hodnota dosáhla 4,07 miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů