Úterý, 19. března 2024

Bezobalu a Přístav 18600 otevírají Zero Waste Point

Bezobalu a Přístav 18600 otevírají Zero Waste Point

Přístav 18600 se stane ve spolupráci s organizací Bezobalu a Hlavním městem Praha vzorovým veřejným prostorem, který předchází vzniku odpadu. Slavnostní ocenění proběhne v úterý 30. 6. 2020. Programem bude provázet volné divadelní uskupení Spielraum Kollektiv.

Po roce vyvrcholí spolupráce organizace Bezobalu a Přístavu 18600 otevřením prvního Zero waste pointu, veřejného prostoru, který je ve svém provozu udržitelný a předchází vzniku odpadu. V úterý 30.6. v 19 hodin bude slavnostně odhalen interaktivní info point, jehož cílem je nejen informovat o udržitelném chodu Přístavu, ale také vzdělávat jeho návštěvníky. Odkrytí info pointu bude předcházet diskuze mezi zástupci Bezobalu a Přístavu 18600 o jejich kooperaci na projektu. Ta začne v 18 hodin. Divadelní uskupení Spielraum Kollektiv, které bude programem provázet, vtáhne návštěvníky do děje.

V roce 2019 se Přístavu podařilo ušetřit okolo 100 000 ks jednorázových kelímků, což odpovídá zhruba 292 popelnicím odpadu o objemu 120l.

Karlínský veřejný prostor Přístav 18600, vznikl na území bývalého brownfieldu, pro jehož vyčištění bylo potřeba odvézt 20 kontejnerů odpadu. Problému s hromadícím se odpadem čelí Přístav 18600 zejména od návštěvníků, kteří si do parku nosí vlastní jídlo v jednorázových obalech.

Proto se Přístav 18600 spojil s organizací Bezobalu, která vypracovala kroky, které mají pomoci snížit množství produkovaného odpadu v baru i v prostoru Přístavu. V minulém roce proběhla nejen odpadová analýza, ale také rozhovory s návštěvníky, přednáška Zero Waste doma i v officu a přednášky pro zaměstnance okolních firem. Bezobalu plánuje i v letošním roce pokračovat v osvětě karlínských firem. Nabídku přednášek je možné najít na webu https://bezobalu.org/nabizime/nabidka-pro-firmy/.

Projekt Zero Waste Point Přístavu 18600 a Bezobalu se uskutečnil pod záštitou Hlavního města Praha. Více info o ocenění Zero waste pointu se dozvíte ve facebookové události.

Bezobalu je organizace, kterou pohání a motivuje hodnota udržitelného přístupu k přírodě, životu i práci. Ústředním tématem je zde zero waste a snižování množství odpadu, se kterými jdou ruku v ruce další témata jako je ekologické hospodářství nebo udržitelná spotřeba.


Na neziskovém poli se Bezobalu věnuje osvětové činnosti ve firmách, školách i na veřejnosti a inspiraci šíří také prostřednictvím sociálních sítí a webu. V přidružených projektech usiluje o zavádění zero waste do praxe. Jako příležitost ke snižování množství odpadu provozuje značka Bezobalu i tři prodejny s nebalenými potravinami a ekologickou drogerií v Praze.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů