Úterý, 19. března 2024

Ministr zemědělství: Koordinujeme pomoc potravinovým bankám poté, co nemohou výrobci dodávat potraviny do škol

Ministr zemědělství: Koordinujeme pomoc potravinovým bankám poté, co nemohou výrobci dodávat potraviny do škol

Poté, co byly včera kvůli koronavirové situaci uzavřeny základní školy, snaží se Ministerstvo zemědělství (MZe) společně se Státním zemědělským intervenčním fondem pomoct subjektům, které dodávají schválené výrobky do škol v rámci školního projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol. Potraviny, které nyní školy neodebírají, mohou poskytnout potravinovým bankám. Zachrání se tak značné množství ovoce a mléčných výrobků.

,,Chci ocenit práci zaměstnanců potravinových bank a dobrovolníky, kteří pracují i v těchto složitých dnech s obrovským nasazením. Díky tomu se daří zachránit velké množství potravin, které pomohou nejohroženějším skupinám, především seniorům a rodičům samoživitelům," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Stejně jako v jarních měsících budou moci schválené subjekty dodávat do potravinových bank čerstvé produkty a rychle se kazící výrobky objednané nebo vyrobené do 13. 10. 2020 včetně, s dobou spotřeby do 1. 11. 2020 včetně. Toto opatření má za cíl snížit výrobcům ztráty a zachránit rychloobrátkové zboží v hodnotě zhruba 12 milionů korun, což představuje zhruba 413 tisíc kusů ovoce a zeleniny a 755 tisíc kusů mléčných výrobků.

Žadatelé, kteří chtějí do potravinových bank dodávat, musí kontaktovat ředitelku České federace potravinových bank, aby se domluvili na konkrétním způsobu předání. Pracovníci potravinové banky potvrdí všem dodavatelům, co a v jakém množství převzali.

MZe pomáhá potravinovým bankám od roku 2016 a bude jim pomáhat i nadále, dokud se nenajde vhodnější systémové řešení, aby tato pomoc nebyla pouze na tomto ministerstvu. Loni MZe potravinové banky podpořilo více než 116 miliony korun, což je o téměř 76 milionů více než v roce 2018. Od počátku podpory vyplatilo MZe potravinovým bankám přes 209 milionů korun. Cílem je přispět ke snížení plýtvání potravinami, předejít vzniku potravinového odpadu, a zároveň tak podpořit distribuci potravin lidem na hranici hmotné nouze, kteří nemají přístup k základním potravinám.

Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů