Pátek, 19. dubna 2024

Startuje hlasování o desátou Alej roku

Startuje hlasování o desátou Alej roku

O jubilejní titul Alej roku soutěžní ankety spolku Arnika bojuje rekordních 134 stromořadí ze všech krajů republiky, z nichž 10 soutěží v Plzeňském kraji. Hlasování začíná v úterý 3. listopadu ve 12 hodin na www.alejroku.cz a končí 7. ledna příštího roku. Poté Arnika vyhlásí desátou nejkrásnější Alej roku i nejoblíbenější krajská stromořadí.

"Jsem nadšená z letošní vysoké účasti. Fotografie jsou ze všech ročních období, což znamená, že soutěžící se na naši anketu těší celý rok. Zájem o přírodu a její význam stoupá a to je v dnešní době naprosto zásadní. Pojďme si najít čas a u šálku teplého čaje vybrat nejkrásnější alej, vítězku letošní ankety," říká muzikálová herečka a zpěvačka Petra Vojtková, patronka Aleje roku.

Nominované aleje v Plzeňském kraji

Alej u hradu Volfštejn

Lipová alej u Prašného Újezda

Týnecká ovocná alej

Tátova ořechová alej

Alej mládí u Chudenic

Alej Chynín - Radošice

Hudlická alej

Kaštanová alej ke kapli Sv. Felixe

Studánecká alej paměti

Alej u minerálního pramene v Tachově

Absolutní vítěz jako hlavní cenu obdrží let balonem od Lucky Balon. Všech 14 regionálních vítězů se může těšit na dárkové balíčky s poukazy od FotoŠkoda, knihy o památných stromech, dárky od Muzea Karla Zemana nebo vstupenky do botanických zahrad po celé České republice. Patroni ankety mezitím zvolí nejkrásnější fotografii, jejíž autor získá digitální zrcadlovku značky Canon.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost lidí k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Nezáleží, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. O vítězství může nakonec rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů