Pátek, 29. března 2024

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 2. prosinci 2020

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 2. prosinci 2020

Ministerstvo zemědělství předkládá stručnou zprávu se shrnutím nejdůležitějších skutečností o aktuálním stavu vodních zdrojů. Správci povodí situaci monitorují a vyhodnocují na základě aktuálních potřeb.

Stav podzemních vod se ve srovnání s předchozím týdnem mírně zhoršil, zůstal však mírně nadnormální. Hladina v mělkých vrtech ve srovnání s předchozím týdnem na území ČR převážně mírně klesala.

Nadále u podzemních vod pokračuje stav, kdy v západních a severozápadních Čechách přetrvává mírně podnormální stav, a v povodí dolní Ohře dokonce silně podnormální stav. Na ostatním území převládá nadnormální stav, a na severní a střední Moravě dokonce stav silně nadnormální.

Podíl pramenů, u kterých bylo dosaženo silného či mimořádného sucha, oproti minulému týdnu mírně vzrostl a tvoří 29 % všech objektů.

V období od 25. 11. do 2. 12. byly na území České republiky zaznamenány až na výjimky (úhrny v Jeseníkách a Beskydech 35 mm respektive 49 mm) srážkové úhrny maximálně do 20 mm, v horských oblastech byly srážky smíšené nebo sněhové (Krkonoše, Beskydy a Jeseníky). Průtoky ve vodních tocích jsou proto i nadále setrvalé nebo s mírně klesající tendencí. V porovnání s dlouhodobým průměrem pro měsíc listopad jsou průtoky nadprůměrné nebo srovnatelné ve východní části České republiky (zejména na území ve správě Povodí Moravy), naopak podprůměrné jsou průtoky na západě a severu České republiky.

Významné vodárenské i víceúčelové nádrže jsou až na výjimky (tyto vodní díla mají nižší naplněnost převážně z provozních důvodů) naplněny z 65 - 100 % a jsou tak schopny zabezpečit požadované odběry. Velmi vysoké procento naplnění mají zejména nádrže ve správě Povodí Moravy a Odry. Na nádržích probíhají manipulace v souladu s manipulačními řády. U některých nádrží dochází k přechodu na zimní hladinu a s tím spojenými změnami zásobního objemu. Nádrže jsou připraveny zachytit či transformovat případné povodňové průtoky.

Za měsíc listopad bylo z vodních nádrží nadlepšeno 5,31 mil. m3 do vodních toků pod nádržemi. Od začátku roku 2020 bylo z vodních nádrží nadlepšeno celkem 186,79 mil. m3.

Během listopadu rovněž došlo k akumulaci vody v zásobních prostorech vodních děl, a to v součtu za všechny státní podniky povodí celkem 13,29 mil. m3, od začátku roku 2020 bylo ve významných vodních nádržích na území České republiky akumulováno 864,89 mil. m3.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů