Pátek, 29. března 2024

Evropský projekt STARGATE do kterého je zapojený Jihomoravský kraj má za cíl udržitelné zemědělství

Evropský projekt STARGATE do kterého je zapojený Jihomoravský kraj má za cíl udržitelné zemědělství

Projekt STARGATE usiluje o rozvoj průlomové, víceúrovňové a holistické metodiky klimaticky inteligentního zemědělství, získávání inovací v oblasti řízení rizik mikroklimatu a počasí, jakož i v oblasti krajinného plánování.

Jihomoravský kraj plní roli pilotního regionu, ve kterém budou organizovány workshopy a semináře, v rámci kterých budou s výsledky projektu seznamovány subjekty působící v kraji v oblasti zemědělství, ochraně krajiny, lesa a vody.

"Přímá účast regionů ve vědeckých projektech programu Horizon 2020 není obvyklá. V České republice je poprvé, kdy je kraj jako instituce součástí vědeckého týmu programu Horizon 2020. Velkým problémem Jihomoravského kraje je sucho. Proto se v projektu klade důraz změny zemědělského managementu, jejichž cílem bude zvýšit zadržení vody v krajině, zlepšit mikroklima, zvýšit pestrost krajiny, či navýšit stálezelené plochy", uvedl Miroslav Kubásek, který stál u zrodu účasti Jihomoravského kraje v tomto projektu.

Pokud se o tomto projektu chcete dozvědět více, prohlédněte si přehlednou informační brožuru (česky) nebo navštivte stránky projektu (v angličtině).

Pokud chcete být informováni o aktuálním vývoji a směřování projektu, přihlaste se k odběru novinek pomocí formuláře dostupného na tomto odkazu.






Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů