Pátek, 29. března 2024

K MŽP se přidává Ministerstvo financí. Pro zoo v nouzi je na krmení zvířat připraveno rekordních 80 milionů

K MŽP se přidává Ministerstvo financí. Pro zoo v nouzi je na krmení zvířat připraveno rekordních 80 milionů

Po včerejší debatě ministra životního prostředí Richarda Brabce s ministryní financí Alenou Schillerovou je rozhodnuto: na krmivo pro zvířata 28 licencovaných zoologických zahrad v ČR míří 80 milionů korun, které jsou alokovány v dotačním titulu MŽP. Zoologické zahrady se díky dnešnímu navýšení budou schopny postarat o svá zvířata během letošního roku.

"Včera jsme se s paní ministryní Schillerovou dohodli na další rychlé a účinné pomoci pro zoologické zahrady na péči o jejich zvířata a chtěl bych jí za to velmi poděkovat. Naše podpora teď míří na pořízení krmiva pro chovaná zvířata. Žádosti se opět podávají v jednoduchém elektronickém režimu, který zoo již dobře znají. Posouzeny budou obratem, v řádu několika dní, to znamená, že již v dubnu poplynou peníze na účty zoo. Kromě toho jednáme s Unií zoologických zahrad a MPO, aby zoo mohly využít i další podpůrné covidové programy," vysvětluje ministr Brabec.

Ministryně Schillerová doplňuje: "Současná situace nám zatím bohužel nedovoluje uvažovat o otevření zoologických zahrad veřejnosti. O to víc mě těší, že jsme se s panem ministrem Brabcem jednoznačně shodli na potřebě vyšší pomoci ze strany státu. Na podporu chovaných, často ohrožených zvířat v zavřených zahradách proto z rozpočtové rezervy uvolním o 50 milionů korun navíc. Tak, aby zvířata pocítila dopady pandemie co možná nejméně."

Ministerstvo životního prostředí navýšilo každoroční příspěvek zoologickým zahradám tak, aby zajistilo dobrou kondici zvířat v péčii zoo ohrožených ztrátami ze vstupného způsobenými pandemií. Program ,,Příspěvek ZOO" je určený pro všech 28 licencovaných zoologických zahrad v Česku především na příspěvek na krmivo nově až do celkové výše 80 milionů korun. Pro menší zoologické zahrady to znamená podporu ze strany ministerstva v řádu až statisíců korun, u těch větších se jedná o podporu v jednotkách milionů korun.

Ve vztahu k pořízení krmiva jsou prostředky rozdělovány na základě počtu ohrožených druhů živočichů, které daná zoologická zahrada chová. Každá zoologická zahrada tak obdrží jinou částku, která reflektuje druhy a počty zvířat. Tento přepočet je zcela spravedlivý a transparentní, protože na každý chovaný druh je určena specifická částka, rozdíl plyne z počtu jedinců druhů, které zoo chová. Mimo to je podpora určena na podporu projektů na ochranu biodiverzity (např. reintrodukční programy), na projekty environmentální výchovy a osvěty veřejnosti v zoo, nebo na vedení plemenných knih ohrožených druhů). Pořízení krmiva pro chovaná zvířata představuje klíčový náklad z hlediska zajištění welfare a dobrého výživového stavu chovaných zvířat.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů