Pátek, 26. dubna 2024

Saúdská Arábie chce vysázet deset miliard stromů

Saúdská Arábie chce vysázet deset miliard stromů

Saúdská Arábie chce v nadcházejících desetiletích vysázet deset miliard stromů. Plán je součástí ambiciózní kampaně zaměřené na snížení emisí uhlíku a boj se znečištěním a degradací půdy, kterou dnes představil korunní princ Muhammad bin Salmán.

Saúdská Arábie je největším vývozcem ropy na světě. Jejím cílem je snížit emise uhlíku za pomoci obnovitelných zdrojů energie, které by měly mít do roku 2030 na výrobě elektřiny v zemi podíl 50 procent.

Rijád bude také spolupracovat s dalšími arabskými státy na takzvané zelené iniciativě Blízkého východu, v rámci které chce vysadit 40 miliard stromů. Podle prince by to byl největší program obnovy lesů na světě.

Prohlášení neposkytlo žádné detaily k realizaci projektu v zemi, která má jen omezené zdroje obnovitelné vody. Saúdská Arábie je největším světovým producentem odsolené vody.

Zelená iniciativa, kterou prosazuje Saúdská Arábie, je součástí princova plánu nazvaného Vision 2030, jehož cílem je snížit závislost státu na příjmech z prodeje ropy a zlepšit kvalitu života v zemi, uvedla agentura Reuters.

"Království, region a svět musí jít ještě mnohem dál a rychleji v boji proti změnám klimatu," uvedl princ. Dodal, že podíl čisté energie na celkové produkci na Blízkém východě v současnosti dosahuje necelých sedmi procent a Saúdská Arábie bude spolupracovat s regionálními partnery, aby pomohla přispět ke snížení emisí z produkce uhlovodíků v regionu o více než 60 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů