Úterý, 16. dubna 2024

Toalety v mateřské škole v Prostějově budou využívat dešťovou vodu

Toalety v mateřské škole v Prostějově budou využívat dešťovou vodu

Systém umožňující využívat zachycenou dešťovou vodu pro splachování toalet bude součástí chystané rekonstrukce sociálního zařízení mateřské školy na Husově náměstí v Prostějově. Záměr přijde na zhruba čtyři miliony korun, sdělil ČTK primátor František Jura (ANO). Podobné projekty zaměřené na využití dešťové vody zachycené například na střechách ke splachování toalet či zavlažování zeleně radnice už dříve nechala vypracovat pro prostějovské Sportcentrum a jednu budovu magistrátu.

"Vody je stále nedostatek, a proto postupně u městských budov zavádíme opatření, která by této situaci čelila. Zmíněný projekt řeší možnost likvidace srážkových vod ze střechy školky, a to částečně formou využití ke splachování toalet a k zálivce trávníku mezi školními pavilony, a částečně formou vsakování," uvedl Jura. V podzemní části mateřské školy na Husově náměstí bude instalována akumulační nádrž na dešťovou vodu a opravy se dočkají vnitřní rozvody kanalizace i vodoinstalace v pavilonu A2 mateřské školky.

Projekt si podle primátora vyžádá investici 4,1 milionu korun a měl by být dokončen letos. Radnice požádá o dotaci z operačního programu Životní prostředí, která může pokrýt až 85 procent uznatelných výdajů. "To znamená, že v předpokladu uznatelnosti nákladů by případná dotace mohla činit až téměř 2,8 milionu korun," podotkl Jura.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů