Úterý, 19. března 2024

FESTIVAL BIO VÍN A SÝRŮ 2021

FESTIVAL BIO VÍN A SÝRŮ 2021

Mikulov opět ožije víny, sýry a dalšími bioprodukty z ekologického zemědělství. Druhý ročník Festivalu bio vín a sýrů se uskuteční v sobotu 25. 9. 2021 od 10:00 do 17:00 na zdejším náměstí. Návštěvníci se mohou těšit i na takové speciality jako je bio burčák nebo ovčí zmrzlina. Svá vína zde představí mimo jiné Vinařství Barabáš, které letos zvítězilo v soutěži Nejlepší biopotravina roku 2021 v kategorii Biovíno. Akci pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Na druhém ročníku Festivalu bio vín a sýrů se představí desítka českých vinařství, která fungují v režimu ekologického zemědělství. K ochutnání budou vína z Vinařství Volařík, Vinné sklepy Kutná Hora, Vinselekt Michlovský, Víno Cibulka a další. A protože k začátku podzimu patří burčák, ani ten nebude na festivalu chybět. Návštěvníkům ho nabídne Biovíno Abrle z Pavlova.

Vína doplní znamenité sýry v BIO kvalitě

Na akci budou k dostání ovčí, kozí i kravské sýry, ale třeba i žinčica nebo dezerty. Ovčí farma Šonovo plánuje přivézt ovčí zmrzlinu a nabídne i espresso s ovčím mlékem.

To nejlepší z českých biopotravin

Vítězové letošní soutěže Česká biopotravina roku přivezou na festival své vítězné produkty, ale i další biopotraviny, které vyrábí. Nebude chybět Ekofarma Javorník, jejíž BIO tvaroh se stal nejlepší Českou biopotravinou roku 2021. Hladové krky jistě potěší účast Farmy Rudimov, která přiveze jehněčí guláš a dorazí i se svým jehněčím T-bonek steakem, který v České biopotravině zvítězil v kategorii Steaková masa. A Ekofarma Lejčkov přiveze své cibulové chutney. Mimo to na návštěvníky čekají levandulové dobroty od Levandulového statku Bezděkov, Krkonošské hovězí a spousta dalšího.

Festival navazuje na úspěšný první ročník

,,Akcí, které propagují ekologické zemědělství a zejména vinařství je pořád málo, přitom vína, která se s certifikací BIO v ČR produkují, patří mezi světovou špičku. Kvalitu a šíři zastoupení ostatně dokládá i množství oceněných biovín v rámci soutěže Česká biopotravina roku. Právě tato vína na festivalu plánujeme představit ve spojení s dalšími výrobky oceněnými v této soutěži. Návštěvníci se opravdu mají na co těšit.", řekla k akci za organizátory Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Návštěvníci se dozví o ekologickém zemědělství

Program doplní rozhovory s jednotlivými prodejci i vstupy o ekologickém zemědělství. Budou také slavnostně předána ocenění vítězům v soutěži Česká biopotravina roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů