Sobota, 27. dubna 2024

Česko musí do roku 2030 zvýšit 500 až 700krát svou produkci biometanu. Konference ukáže cesty, jak na to

Česko musí do roku 2030 zvýšit 500 až 700krát svou produkci biometanu. Konference ukáže cesty, jak na to
Domácí biometan má do roku 2030 potenciál nahradit až 20 % dodávek importovaného fosilního zemního plynu. Vedle zeleného vodíku, vyráběného energií z obnovitelných zdrojů, jde o druhý zelený plyn, který bude kriticky důležitý pro českou dekarbonizaci a vyšší energetickou soběstačnost. Jedná se o nízkouhlíkové palivo, které lze z bioplynu vyrábět takřka kdekoliv a s jeho produkcí může pomoci každý z nás například důsledným tříděním bioodpadu.
Česko dnes vyrábí kolem 1,2 milionu metrů krychlových biometanu, podle vládního cíle by ale jeho produkce měla do roku 2030 stoupnout na 500 milionů metrů krychlových. A podle nedávno schválené evropské směrnice RED by Česko mělo do konce desetiletí vyrábět dokonce kolem 700 milionů metrů krychlových biometanu ročně.
Dosažení těchto ambiciózních cílů bude vyžadovat výrazné investice do nových bioplynových stanic. Těch je v Česku nyní kolem 550, ale pouze čtyři z nich dokážou z bioplynu vyrobit biometan. Další tři stanice schopné produkovat domácí nízkoemisní biometan mají vzniknout do konce roku, ale pro dosažení produkčních cílů bude podobných stanic potřeba mnohonásobně více.
,,Zelený vodík a biometan budou v dekarbonizaci české ekonomiky a zvýšení naší energetické bezpečnosti hrát naprosto zásadní roli. Biometan pomůže výrazně snížit naši závislost na ruském zemním plynu i importech LNG ze zahraničí. Zelený vodík pak nabízí příležitost k dlouhodobé akumulaci velice levné energie z obnovitelných zdrojů a je klíčový i pro dekarbonizaci průmyslu," vysvětluje Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.
Stát v polovině srpna vypsat první vlnu dotací na podporu budování nových bioplynových stanic. Ve výzvě je alokována 1 miliarda korun. Pro dosažení stanovených cílů to ale stačit nebude. Podle vedoucího biometanové sekce sdružení CZ Biom Martina Schwarze musí stát podpořit produkci biometanu i v rámci Národního klimatického a energetického plánu.
,,Letos se může rozhodnout o tom, jestli se Česká republika do roku 2030 stane zemí, která investorům nabídne podmínky pro ,,ESG compliance" investice, nebo bude riskovat odklon investic a postih za neplnění závazných cílů," upozorňuje Schwarz.
Aktuálnímu vývoji legislativy, technologií a produkčních kapacit se bude věnovat konference Nová energie Česka: zelený vodík a biometan, kterou pořádá 4. října v Litomyšli Svaz moderní energetiky ve spolupráci s Obnovitelně.cz a sdružením CZ Biom. Záštitu nad akcí převzala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která se konference i osobně zúčastní.
,,Očekávám, že tato konference přinese důležitou diskusi o významu zeleného vodíku a biometanu pro energetickou bezpečnost České republiky. Chci se dozvědět více o jejich potenciálu, podpoře a inovativních technologiích, které mohou přispět k naší energetické nezávislosti," uvedla Markéta Pekarová Adamová.
,,Událost je unikátní tím, že se během jednoho diskusního dne potkají představitelé vládní koalice a ministerstev, expertních organizací i předních firem z oboru, které se věnují výrobě či distribuci zeleného vodíku nebo biometanu. Je to příležitost k efektivní výměně informací mezi soukromým i státním sektorem a nastartování investiční vlny do produkce a distribuce zelených plynů v Česku," dodává Martin Sedlák.
Konference otevře i téma rozvoje domácí výroby a spotřeby zeleného vodíku. V Česku vznikají projekty, které se zaměřují na produkci vodíku pomocí elektrolyzérů poháněných čistou energií z obnovitelných zdrojů. Postupně se rozvíjí i vodíková infrastruktura včetně čerpacích stanic. A bezemisní vodík představuje i důležitý prvek dlouhodobé akumulace energie či snižování emisí v průmyslu.
Generálním partnerem události je Solar Global, hlavními partnery Decci, EFG a GasNet. Na akci vystoupí také předseda Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Michal Kučera, zástupci ministerstva zemědělství a ministerstva průmyslu a obchodu, Energetického regulačního úřadu, sdružení CZ BIOM nebo společností ČEZ ESCO, Tedom, JRD Group či pražské čistírny odpadních vod.

Svaz moderní energetiky sdružuje nejvýznamnější oborové asociace moderní energetiky i klíčová výzkumná univerzitní centra. Díky průřezovému zastoupení expertů umí Svaz nabídnout ucelený pohled na možnosti rozvíjejícího se oboru nové nízkouhlíkové energetiky. Svaz má za cíl proaktivně vstupovat do české i evropské debaty o možnostech proměny energetiky. Zároveň přináší klíčové impulsy, které zajistí přední pozici ČR v oblasti vývoje a výroby progresivních technologií. Právě k příležitostem, které se v oblasti přechodu na nízkouhlíkovou energetiku otevírají, chce v Česku vést širokou diskusi zaměřenou na prosazení opatření, které podpoří samovýrobu elektřiny, rozvoj akumulace energie, posílí možnosti společné výroby elektřiny a tepla, implementaci chytrých sítí, elektromobility nebo nových prvků v rámci energetického trhu přicházejících s digitalizací. Více informací na www.modernienergetika.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů