Sobota, 27. dubna 2024

Zbytky ze stolů hřejí obyvatele měst

Zbytky ze stolů hřejí obyvatele měst

Potravinové zbytky včetně gastroodpadu už více než rok nejdou nazmar. Obyvatelé sídlišť si už nemusejí lámat hlavu, jak se jich zbavit a kam je uložit, aby nezapáchaly. Prošlé potraviny, ovoce, zeleninu, pečivo, těstoviny, maso, kosti, jogurty a další potraviny občané Třince a dalších měst v regionu odkládají do speciálních hnědých popelnic s nápisem kuchyňský odpad. Jejich obsah končí v bioplynové stanici v Horní Suché, kde se mění na biometan a hnojivo.

Prošlé potraviny, ovoce, zeleninu, pečivo, těstoviny, maso, kosti, jogurty a další potraviny občané Třince a dalších měst v regionu odkládají do speciálních hnědých popelnic s nápisem kuchyňský odpad. Jejich obsah končí v bioplynové stanici v Horní Suché, kde se mění na biometan a hnojivo. Zatímco na vesnicích potravinové zbytky z kuchyně sloužily jako krmivo pro domácí zvířata nebo posloužily k výrobě kompostu, ve městech končily na skládkách.

Vše se změnilo se vznikem moderních závodů zabývajících se zpracováním bioodpadů a zbytků po lidské konzumaci. Jeden takový vloni vznikl v Horní Suché - místní energetické centrum na zpracování odpadů vyrábí z potravinových zbytků biometan a koncentrované organické hnojivo.

Svozové společnosti z Třince a dalších měst sem svými vozy ve velkém přivážejí zbytky jídla, prošlé vadné potraviny ze sídlišť, z jídelen, gastro provozoven a supermarketů.

Energetické centrum dokáže zpracovat anaerobní digescí jakýkoliv odpad, který je schopen rozkladu bez přístupu vzduchu, a to i včetně jídla v obalech. Unikátní zařízení závodu dokáže vyselektovat sklo, kovy, papír, plasty, které rozdrtí na sotva centimetrové kusy. Ty poté skončí ve speciálním kontejneru.

Nudle a pečivo zvlášť

Veškeré potraviny končí v přijímací hale ve dvou velikých jímkách. Do první vozy vysypávají pečivo a nudle, do druhé ostatní potraviny a zbytky. Jakmile se zbaví obsahu, zařízení je vymyje, takže odjíždějí čisté. Obsah jímek nabírá drapák s nosností 500 kilogramů a vkládá ho do drtičů.

,,Rozdrcená směs putuje potrubím do čtyř fermentorů, kde při teplotě 37 - 40 stupňů Celsia zhruba tři týdny probíhá proces fermentace. Vznikající plyn jde do dvou dofermentorů a dále do zařízení, v němž se čistí. Vyčištěný plyn pak vtlačujeme do distribuční soustavy, díky které se dostává ke koncovému odběrateli," vysvětlil spoluzakladatel bioplynové stanice Bogdan Sikora.

Z digestátu, což jsou zbytky po fermentačním procesu vznikající anaerobní fermentací, se vyrábí organické hnojivo v podobě silného tekutého koncentrátu - přírodního původu. Závod v Horní Suché dokáže zpracovat až 20 tisíc tun bioodpadu ročně, z čehož se vyrobí přes tři milióny metrů krychlových biometanu a více než tisíc tun hnojiva.

,,Doposud náš závod fungoval ve zkušebním provozu, koncem ledna jsme po více než roce získali kolaudační stanovisko a díky tomu jsme spustili ostrý provoz," dodal Bogdan Sikora. Zdůraznil, že biofiltry zachytávají 97 procent veškerých pachových stop, do ovzduší se dostane jen zlomek.

Pozor na hovězí kosti

Co všechno je možné do nových nádob na bioodpad se speciálním uzávěrem vkládat? ,,V podstatě zbytky jakýchkoliv jídel, maso, mléčné výrobky, ryby, pečivo, ořezy ovoce a zeleniny, sedliny z kávy, sáčky od čaje či prošlé potraviny. Stává se, že k nám dvakrát týdně přivezou dva kamiony třicet palet se zmrzlinou. Výjimkou jsou jen tvrdé hovězí kosti a potraviny, které už začaly hnít," vylíčil Bogdan Sikora.

Ze všech třineckých sídlišť společnost Smolo během jednoho roku dodala do energetického centra v Horní Suché přibližně 105 až 110 tun gastroodpadu. Podle jednatele společnosti Tomáše Ondraszka občané třineckých sídlišť vyhodí měsíčně až 12 tun potravin.

Zdroj: Česká asociace odpadového hospodářství, SMOLO CZ, eHnutník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů