Sobota, 27. dubna 2024

MPO navrhuje výjimku pro použití olova či rtuti při výrobě některých produktů

MPO navrhuje výjimku pro použití olova či rtuti při výrobě některých produktů

Výjimku pro použití olova, rtuti nebo chromu v některých výrobcích navrhuje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Má jít například o čidla ve zdravotnických diagnostických zařízeních, absorpční plynová tepelná čerpadla a kapilární reometry, které zkoumají vlastností polymerů. Olovo, chrom a rtuť jsou při výrobě těchto produktů podle MPO nezbytné a dosud se je nepodařilo nahradit jinými látkami. Návrh ve středu projedná vláda.

Náhradu za olovo jako tepelného stabilizátoru se podle MPO nepodařilo vyřešit při výrobě čidel, které se používají ve zdravotnických diagnostických zařízeních. "Stávající náhrady olova nejsou spolehlivé pro všechny parametry nebo mají pro tyto parametry nízkou přesnost," sdělilo MPO v důvodové zprávě k návrhu.

Podobná je situace podle MPO také s chromem a jeho užitím v absorpčních plynových tepelných čerpadlech nebo rtutí v kapilárních reometrech. "Nahrazení rtuti v převodnících tlaku taveniny při teplotě vyšší než 300 stupňů Celsia a tlaku vyšším než 1000 barů je v současné době vědecky a technicky neproveditelné," doplnilo MPO.

Návrhem MPO by se změnilo nařízení vlády, které stanovuje omezení pro používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních. Odpovědnost za to, aby produkty splňovaly náležité parametry, nese výrobce včetně dovozce. Omezení některých látek má vést například ke zmírnění dopadů při jejich likvidaci na životní prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů