Sobota, 27. dubna 2024

Pytláci na Kypru na podzim ulovili přes 435.000 tažných ptáků; končí na talíři

Pytláci na Kypru na podzim ulovili přes 435.000 tažných ptáků; končí na talíři

Organizované skupiny pytláků na Kypru loni na podzim ulovily 435.000 tažných a zpěvných ptáků. Na základě pozorování to ve své zprávě uvedla organizace BirdLife Cyprus. Pytláci opeřence prodávají majitelům restaurací a ptáci pak v pokrmu zvaném ambelopulia končí jako pochoutka na talířích, napsal dnes deník The Guardian.

Počet upytlačených ptáků loni na podzim oproti roku 2022 stoupl o 90.000, celkově je ale metoda lovu do sítí na ústupu. Ve srovnání s rokem 2002 počty takto zabitých ptáků klesly o 88 procent, uvedla organizace na ochranu ptactva. Loňský nárůst úlovků ochránci připisují propouštění mezi strážci parků a policisty na Kypru, kteří tak nemají prostor pro dohled nad postiženými oblastmi.

Pytláci používají návnady a reproduktory hrající ptačí zpěv, aby přilákali drobné ptáky, jako jsou vrabci nebo rorýsi, k usednutí na křoví. Tam je pak loví pomocí jemných sítí nebo na větve pokryté lepidlem. Z těch potom ulovené ptáky strhávají a prodávají je do restaurací, popisuje drastickou metodu The Guardian.

Ochranáři v pastích našli celkem 157 druhů pták, chytly se i poštolky, kukačky a sovy. Zpráva uvádí, že devadesát z těchto druhů směrnice Evropské unie o volně žijících ptácích považuje za prioritně chráněné.

Kypr zakázal lov zpěvných ptáků za účelem konzumace lidmi v roce 1974. Před 20 lety končily ročně v restauracích asi dva miliony zpěvných ptáků, v 90. letech 20. století to ale bylo i deset milionů ptáků. Podle BirdLife už dnes nejde o tradiční zvyklost, ale o "průmyslový byznys".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů