Pondělí, 29. dubna 2024

Australský Velký bariérový útes zasáhla další vlna blednutí korálů

Australský Velký bariérový útes zasáhla další vlna blednutí korálů

Australský Velký bariérový útes zasáhla další vlna blednutí korálů. K tomuto jevu dochází, když koráli kvůli vysoké teplotě vypudí řasy, které jim dodávají život a barvu. Jde už o pátý případ za posledních osm let, kdy bylo v této přírodní památce UNESCO zaznamenáno rozsáhlé poškození způsobené blednutím, informoval dnes server BBC News.

Do roku 2016 byly zaznamenány jen dva případy hromadného blednutí a vědci varují, že je třeba přijmout naléhavé kroky, pokud má útes přežít. Letecký průzkum 320 útesů - od cípu Austrálie až po město Bundaberg - ukázal, že u většiny z nich dochází po létě s vyššími teplotami k blednutí.

Správa mořského parku Velkého bariérového útesu uvedla, že nyní probíhají podmořské prohlídky, jejichž cílem je zjistit závažnost a míru poškození, které se pravděpodobně v jednotlivých částech útesu značně liší. Hlavní vědecký pracovník parku Roger Beeden řekl BBC, že blednutí v jižní zóně je nejhorší za téměř 20 let a mohlo by být "bezprecedentní".

"Zatím je příliš brzy říct, jaké jsou úplné následky této události," dodal Beeden. "Pokud dojde k ochlazení, mohli bychom být svědky toho, jak se velká část nyní vybledlých korálů zotaví," dodal.

Velký bariérový útes lemuje severovýchodní pobřeží Austrálie. Je to největší komplex korálových útvarů na světě - rozkládá se na ploše přesahující 334.000 kilometrů čtverečních, a zabírá tak větší plochu než Itálie. Je domovem více než 1500 druhů ryb, 411 druhů korálů a desítek dalších živočišných druhů. Na seznam světového dědictví UNESCO byl zapsán v roce 1981.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů